Muffiny kukurydziane z grillowanym kurczakiem z mozzarellą
Człowiekowi czasem wyjdzie coś dobrego, nawet jak kucharz z niego średni ;-)
Zapraszam do wypróbowania muffin kukurydzianych z podwójnym „L”, a by to uczynić potrzeba:
– 200 g pszennej mąki
– 100 g najdrobniejszej kaszki kukurydzianej
– 2 łyżeczek proszku do pieczenia
– szklanki maślanki
– 50 ml oleju bądź oliwy
– 2 roztrzepanych jajek
– 1 grillowanej piersi z kurczaka
– 1 opakowania mozzarelli
– przypraw (wedle uznania, ja polecam: tymianek w połączeniu z rozmarynem, albo zioła prowensalskie)
Mając to wszystko, proponuję przystąpić do działania. Na początek rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (nie włączamy termoobiegu). Jajka mieszamy z oliwą i maślanką. Dodajemy do nich mąkę, kaszkę i proszek do pieczenia.
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Mozarellę rwiemy na małe kawałeczki. Po czym oba składniki dodajemy do pozostałych i dokładnie mieszamy.
Uzyskaną masę nakładamy do przygotowanych wcześniej papierowych papilotków do muffinek, bądź, jeśli ktoś ma, gotowych foremek. Wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut. Czas to kwestia posiadanego piekarnika – wiem z doświadczenia. Gotowość tych delicji najlepiej sprawdzić poprzez nakłucie za pomocą zwykłej wykałaczki. Jeśli wyciągnięta wykałaczka będzie sucha, nasze pyszności są gotowe do wyjęcia.
Czekamy aż przestygną i… Voilà! Można wcinać!