Muffiny kukurydziane z grillowanym kurczakiem z mozzarellą

3 listopada 2012, dodał: calibra
Artykuł zewnętrzny

Człowiekowi czasem wyjdzie coś dobrego, nawet jak kucharz z niego średni ;-)

Zapraszam do wypróbowania muffin kukurydzianych z podwójnym „L”, a by to uczynić potrzeba:

– 200 g pszennej mąki

– 100 g najdrobniejszej kaszki kukurydzianej

– 2 łyżeczek proszku do pieczenia

– szklanki maślanki

– 50 ml oleju bądź oliwy

– 2 roztrzepanych jajek

– 1 grillowanej piersi z kurczaka

– 1 opakowania mozzarelli

– przypraw (wedle uznania, ja polecam: tymianek w połączeniu z rozmarynem, albo zioła prowensalskie)

Mając to wszystko, proponuję przystąpić do działania. Na początek rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (nie włączamy termoobiegu). Jajka mieszamy z oliwą i maślanką. Dodajemy do nich mąkę, kaszkę i proszek do pieczenia.

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Mozarellę rwiemy na małe kawałeczki. Po czym oba składniki dodajemy do pozostałych i dokładnie mieszamy.

Uzyskaną masę nakładamy do przygotowanych wcześniej papierowych papilotków do muffinek, bądź, jeśli ktoś ma, gotowych foremek. Wkładamy je do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut. Czas to kwestia posiadanego piekarnika – wiem z doświadczenia. Gotowość tych delicji najlepiej sprawdzić poprzez nakłucie za pomocą zwykłej wykałaczki. Jeśli wyciągnięta wykałaczka będzie sucha, nasze pyszności są gotowe do wyjęcia.

Czekamy aż przestygną i… Voilà! Można wcinać!

file1351966766