Muffiny ekstremalnie czekoladowe

30 października 2012, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1,5 szkl. mąki pszennej

2,5 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczonej

2 tabliczki posiekanej czekolady (ulubionej – mlecznej, gorzkiej, białej, z orzechami)

2 jajka

300 ml kwaśnej śmietanylub maślanki

czubata szklanka cukru (jeśli dajesz czekoladę mleczną lub białą możesz dodać nieco mniej cukru)

pół kostki masła

Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę, dodaj cukier i wymieszaj. W drugim naczyniu połącz jajka ze śmietaną/maślanką oraz rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Połącz wszystkie składniki dodając pod koniec posiekane czekolady, wymieszać delikatnie łyżką.

Rozłóż ciasto do papilotek i piecz w temp. 200ºC przez około 20 – 25 minut.

file1351604983