Muffiny ekstremalnie czekoladowe
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej
2,5 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 tabliczki posiekanej czekolady (ulubionej – mlecznej, gorzkiej, białej, z orzechami)
2 jajka
300 ml kwaśnej śmietanylub maślanki
czubata szklanka cukru (jeśli dajesz czekoladę mleczną lub białą możesz dodać nieco mniej cukru)
pół kostki masła
Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę, dodaj cukier i wymieszaj. W drugim naczyniu połącz jajka ze śmietaną/maślanką oraz rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Połącz wszystkie składniki dodając pod koniec posiekane czekolady, wymieszać delikatnie łyżką.
Rozłóż ciasto do papilotek i piecz w temp. 200ºC przez około 20 – 25 minut.