Muffiny dyniowe z ananasem
Artykuł zewnętrzny
Składniki na 12 muffinek:
-
250 g mąki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka cynamonu
-
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-
200 g dyni
-
2 jajka
-
90 g cukru muscovado
-
1/3 szklanki oleju roślinnego
-
1/2 szklanki mleka
-
150-200 g ananasa z puszki (dałam 3 plasterki)Wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową w dużej misce.Dynie zetrzeć na tartce o małych oczkach.Jajka otrzepać widelcem z cukrem i olejem i mlekiem. Dodać do mąki i wymieszać do połączenia składników.Dodać startą dynie oraz pokrojone na kawałki plastry ananasa. Wymieszać.Nakładać do foremek na muffiny równe porcje.
Piec ok 30 min w 180 st. C (do lekkiego zarumienienia)