Muffinki z truskawkami i prażonymi migdałami

22 listopada 2012, dodał: myszka9988
Artykuł zewnętrzny
mąka pszenna 	0.5 szklanki
mąka ziemniaczana 	0.5 szklanki
budyń śmietankowy bez cukru 80g
proszek do pieczenia 	1 łyżeczka
jajka duże 	3 sztuki
margaryna 	0.5 sztuki
cukier puder 	1 szklanka
słodka śmietana 12% 	0.5 szklanki
płatki migdałowe do ciasta i na wierzch 	50 gramów
truskawki 	20 gramów 

    Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Owoce pokroić w plasterki lub
kawałki

Płatki migdałowe uprażyć na patelni na złoty kolor

Do utartej na puch margaryny i cukru pudru dodać, cały czas ucierając (robotem),po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą, wlać, w mniejszych porcjach, śmietanę i nadal ucierać. Dodać siejąc przez sito obie mąki wymieszane z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Ciasto wyrabiać przez 4- 5 minut. Dodać truskawki i część uprażonych migdałów, wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i połączyć z
ciastem.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Wierzch muffinek posypać płatkami migdałowymi Piec około 25 minut w 180 stopni

file1353575295