Muffinki z truskawkami i prażonymi migdałami
Artykuł zewnętrzny
mąka pszenna 0.5 szklanki mąka ziemniaczana 0.5 szklanki budyń śmietankowy bez cukru 80g proszek do pieczenia 1 łyżeczka jajka duże 3 sztuki margaryna 0.5 sztuki cukier puder 1 szklanka słodka śmietana 12% 0.5 szklanki płatki migdałowe do ciasta i na wierzch 50 gramów truskawki 20 gramów Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Owoce pokroić w plasterki lub kawałki Płatki migdałowe uprażyć na patelni na złoty kolor Do utartej na puch margaryny i cukru pudru dodać, cały czas ucierając (robotem),po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą, wlać, w mniejszych porcjach, śmietanę i nadal ucierać. Dodać siejąc przez sito obie mąki wymieszane z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiać przez 4- 5 minut. Dodać truskawki i część uprażonych migdałów, wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i połączyć z ciastem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Wierzch muffinek posypać płatkami migdałowymi Piec około 25 minut w 180 stopni