Muffinki z puree z dyni

27 października 2012, dodał: Kosmala
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

pół szklanki cukru

pół łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

szczypta soli

50 ml oleju

pół szklanki maślanki lub kefiru

pół szklanki mleka

solidna łyżka miodu

1 kg dyni (obranej)

    Przygotowanie zaczynamy od uzyskania puree z dyni. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, podlewamy niewielką ilością wody i prażymy. Gdy zacznie mięknąć blenderujemy całość i lekko podprażamy, dynia nie może być surowa i zbyt wodnista. Gotową studzimy.

    Ciasto na muffinki przygotowujemy łącząc suche składniki z mokrymi. Całość niedbale mieszamy i powstała masą napełniamy foremki lub papilotki do 2/3 objętości.

    Pieczemy 20-25 min w 190 st.

    Jako że uwielbiam dynię dla większego podkreślenia smaku do mojego deseru podałam dynię blanszowaną (do niewielkiej ilości wodzy dodaje się ok pół łyżeczki octu, cukier i goździki. Gdy dynia staje się szklista to znak że jest idealna!).

    file1351342322