Muffinki z chili
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
2 jaja
szklanka cukru
szklanka mąki
6 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki roztopionego masła (150g)
tabliczka gorzkiej czekolady, posiekana
1 – 2 łyżeczki pieprzu cayenne
Wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek, kakao, czekolada, pieprz cayenne) w misce. W drugiej misce zmieszać składniki mokre (mleko, jajka, masło i ekstrakt waniliowy) i połączyć z suchymi. Wymieszać.
Napełnić masą foremki do muffinek do ok. 3/4 wysokości.
Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika babeczki pozostawić w foremkach przez ok. 5 minut, następnie wyjąć i studzić na kratce.
Składniki:
2 jaja
szklanka cukru
szklanka mąki
6 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki mleka
2/3 szklanki roztopionego masła (150g)
tabliczka gorzkiej czekolady, posiekana
1 – 2 łyżeczki pieprzu cayenne
Wykonanie:
Wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek, kakao, czekolada, pieprz cayenne) w misce. W drugiej misce zmieszać składniki mokre (mleko, jajka, masło i ekstrakt waniliowy) i połączyć z suchymi. Wymieszać.
Napełnić masą foremki do muffinek do ok. 3/4 wysokości.
Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika babeczki pozostawić w foremkach przez ok. 5 minut, następnie wyjąć i studzić na kratce.