Muffinki z bananem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki masła, roztopionego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 3 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
Czas przygotowania : 10-15 min.
Sposób przygotowania :
Nagrzać piekarnik do 175°C.Wszystkie składniki wymieszać w średniej misce mikserem. Foremki do muffinów wyłożyć papierkami do muffinów, lub wysmarować tłuszczem. Można też samodzielnie wyciąć kółka z papieru do pieczenia i włożyć je do foremek.
Wlać ciasto do foremek, do wysokości ok. 3/4 foremki. Piec w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut, aż muffiny zaczną się stawać rumiane. (Muffiny mogą pękać na czubkach.)