Muffinki warzywne
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g stopionej margaryny 2 jajka 300 ml mleka 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 70 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami 50 g oliwek nadziewanych pastą paprykową 100 g startego sera żółtego 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Papryki suszone pomidory pokroić na małe kawałki. Oliwki pokroić w plasterki.Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia,sól wymieszać. Jajka roztrzepać z mlekiem dodać wraz z roztopioną margaryną do mąki. Wszystko dokładnie wymieszać ,wrzucić pozostałe składniki i ponownie wymieszać aż do połączenia składników. Formę na 12 muffinek posmarować tłuszczem,każdy dołek napełnić ciastem. Piec przez około 30 minut w temp. 190stopni ( do chwili kiedy patyczek wbity do środka muffinki będzie suchy po wyjęciu).