Muffinki tiramisu
Z przepisu wychodzi około 10 – 12 babeczek
Składniki:
110 g masła
110 g jasnego brązowego cukru
110 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
2,5 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej (proszku)
2 jajka
1 łyżka likieru Amaretto
Ważne! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek, sodę, kakao – przesiać, odłożyć na później.
Za pomocą miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać kawę i utrzeć.
Do masy dodać suche składniki, likier i dokładnie wymieszać szpatułką.
Formę na muffinki wyłożyć 10 – 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilią
3 łyżki kakao
Cukier puder przesiać.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.
Babeczki ozdobić kremem śmietankowym, wyciskając go z rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o szerokości 1 cm. Oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)