Muffinki tiramisu

19 listopada 2012, dodał: mojkaz
Artykuł zewnętrzny

Z przepisu wychodzi około 10 – 12 babeczek

Składniki:
110 g masła
110 g jasnego brązowego cukru
110 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
2,5 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej (proszku)
2 jajka
1 łyżka likieru Amaretto

Ważne! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek, sodę, kakao – przesiać, odłożyć na później.

Za pomocą miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać kawę i utrzeć.

Do masy dodać suche składniki, likier i dokładnie wymieszać szpatułką.

Formę na muffinki wyłożyć 10 – 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.


Krem śmietankowy:

300 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru z wanilią
3 łyżki kakao

Cukier puder przesiać.
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.
Babeczki ozdobić kremem śmietankowym, wyciskając go z rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o szerokości 1 cm. Oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

file1353335706



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...