Muffinki śmietanowo-jagodowe

29 października 2012, dodał: Marta11986
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 10 dkg margaryny
  • 5 jaj
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyż.proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 0,5 szklanki jagód w syropie
  • Masa śmietanowa:
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki jagód
  • dodatkowo:
  • pokrojona czekolada
  • polewa czekoladowa

PRZYGOTOWANIE:

Margarynę roztopić i ostudzić, dodać cukier , żółtka,aromat i  zmiksować.Białka ubić na sztywną pianę,dodać do masy i wymieszać.Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie wszystko wymieszać.Dodać jagody w syropie. Ciasto nakładać do wysmarowanych tłuszczem i posypanych tartą bułką foremek babeczkowych. Piec 25 – 30 minut w temperaturze ok. 160 st.C. Po upieczeniu ostudzić.Ze środka wyjąć miąższ. Masa śmietanowa: Śmietanę zmiksować z cukrem i jagodami. Wykładać w środek babeczek masę.Do każdej babeczki wcisnąć kawałek czekolady i polać polewą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

file1351533623