Muffinki śmietanowo-jagodowe
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 10 dkg margaryny
- 5 jaj
- 1 szkl. cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki
- 2 łyż.proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- 0,5 szklanki jagód w syropie
- Masa śmietanowa:
- 1 szklanka śmietany 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki jagód
- dodatkowo:
- pokrojona czekolada
- polewa czekoladowa
PRZYGOTOWANIE:
Margarynę roztopić i ostudzić, dodać cukier , żółtka,aromat i zmiksować.Białka ubić na sztywną pianę,dodać do masy i wymieszać.Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie dokładnie wszystko wymieszać.Dodać jagody w syropie. Ciasto nakładać do wysmarowanych tłuszczem i posypanych tartą bułką foremek babeczkowych. Piec 25 – 30 minut w temperaturze ok. 160 st.C. Po upieczeniu ostudzić.Ze środka wyjąć miąższ. Masa śmietanowa: Śmietanę zmiksować z cukrem i jagodami. Wykładać w środek babeczek masę.Do każdej babeczki wcisnąć kawałek czekolady i polać polewą. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.