Muffinki renifery

16 listopada 2012,
dodał: Cinnamonelf
Artykuł zewnętrzny
Składniki na ok.30 babeczek:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1 łyżka zmielonego cynamonu
• 230 g masła
• 1,5 szklanki cukru
• 4 duże jajka
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 1 i 1/4 szklanki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon – przesiać. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu, aż do wyczerpania obu składników. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

2. Krem:

• 600 ml śmietany kremówki (36%)
• 250 g serka mascarpone
• 4 łyżki cukru pudru
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (to nie to samo co aromat)
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy i wymieszać łyżką. Babeczki przy pomocy dekoratora udekorować kremem.

3. Ponadto:

• precelki
• oczy – białe groszki (np. cukierki korsarze), źrenice wykonane są z roztopionej czekolady
• wiśnie kandyzowane na noski (ja z robiłam z czerwonych M&M i malin)
Udekorować babeczki.
1.Składniki na ok.30 babeczek:
• 3 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 1 łyżka zmielonego cynamonu
• 230 g masła
• 1,5 szklanki cukru
• 4 duże jajka
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 1 i 1/4 szklanki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól, cynamon – przesiać. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i zmiksować. Na zmianę dodawać do masy przesiane suche składniki i mleko, miksując po każdym dodaniu, aż do wyczerpania obu składników. Przygotować formę do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, do lekkiego zezłocenia i tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

file1353097327



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.