Muffinki limonkowe
Składniki :
2 jajka
110 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
110 g masła, miękkiego
110 g cukru
1 limonka
Krem maślany :
450 g twarożku
110 g masła , miękkiego
2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżeczki soku z limonki
zielony barwnik spożywczy
różowe gwiazdki cukrowe
białe cukrowe serduszka
Sposób przygotowania :
Należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę na 8 babeczek wyłożyć dużymi papilotkami.
Aby przygotować ciasto, włożyć do miski wszystkie składniki i dobrze je wymieszaj. Potem wypełnić masą papilotki i piec babeczki przez 20-25 minut, aż się zezłocą i ciasto będzie sprężyste. Po wyłożeniu z formy pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie należy przygotować krem maślany: w misce połączyć wszystkie składniki -powinna powstać gładka, gęsta masa. Sporządzoną masę nałożyć na babeczki i udekorować je gwiazdkami oraz serduszkami.