Muffinki kawowe z chałwą
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 100g masła
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach wody (można dodać mniej kawy)
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- cukier waniliowy
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- chałwa
Masło należy rozpuścić i ostudzić. Następnie dodajemy do masła cukier trzcinowy, jajko, kawę oraz mleko.
W osobnej misce mieszamy pozostałe składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól.
Następnie, do suchych składników, wlewamy mokre i mieszamy. Powstają grudki? Nic nie szkodzi, mogą zostać!
Foremki/papilotki na muffinki napełniamy do połowy powstałym ciastem, dodajemy kawałek chałwy (raczej spory, bo któż z nas nie lubi słodkości chałwy? ;) ) i przykrywamy ciastem.
Muffinki piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.