Muffinki kawowe z chałwą

4 października 2011, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach wody (można dodać mniej kawy)
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • chałwa

Masło należy rozpuścić i ostudzić. Następnie dodajemy do masła cukier trzcinowy, jajko, kawę oraz mleko.
W osobnej misce mieszamy pozostałe składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sól.
Następnie, do suchych składników, wlewamy mokre i mieszamy. Powstają grudki? Nic nie szkodzi, mogą zostać!
Foremki/papilotki na muffinki napełniamy do połowy powstałym ciastem, dodajemy kawałek chałwy (raczej spory, bo któż z nas nie lubi słodkości chałwy? ;) ) i przykrywamy ciastem.

Muffinki piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

file1317753144