Muffinki fasolowo-orzechowe
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
400g namoczonej fasoli jasiek
3 łyżki mąki żytniej razowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek oleju orzechowego
140 g masła orzechowego
3 łyżki miodu
100 ml mleka
50 g gorzkiej czekolady
Fasolę blenderujemy. Dodajemy wszystkie składniki i mieszamy (czekolada oczywiście ma być pokruszona na małe kawałeczki; mąkę żytnią dodałam na końcu, żeby trochę zagęścić konsystencję).
Pieczemy w 180st. ok. 40 min. Ja pod koniec pieczenia wyłączyłam piekarnik, ale zostawiłam muffinki jeszcze na jakiś czas w środku. Pamiętajmy że muffinki z fasolą pieką się dłużej niż zwykłe mączne.
Bez cukru, bez mąki pszennej (tylko 3 łyżki żytniej), a jakie dobre! Polecam!