Muffinki earl grey i białą czekoladą
Składniki suche:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2/3 szklanki cukru pudru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/4 łyżeczki sody
– 1/4 łyżeczki soli
– 1 łyżka zmielonej herbaty earl grey (2 torebki)
– 3/4 szklanki posiekanej białej czekolady
Składniki mokre:
– 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
– 2 duże jajka
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 115 g masła roztopionego i wystudzonego
Wykonanie:
W misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej wymieszać mokre. Wlać mokre do suchych i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (powinny zostać grudki).
Do wyłożonej papilotkami formy do muffinek wyłożyć ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec 18-20 minut, aż wierzch mufinek się zezłoci.
Po upieczeniu muffinki zostawić na 5 minut w foremce, potem studzić je na kratce.