Muffinki chałwowa pychota
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Mokre składniki:
250 ml mleka
90 ml oleju
1 jajko
Suche składniki:
250 g mąki plus dwie łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
120 g cukru
200 g waniliowej chałwy
groszki z gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
W miseczce łączymy mokre składniki.
W drugiej pozostałe suche składniki – ja chałwę pokroiłam na mniejsze kawałeczki.
Wlewamy płynne składniki do suchych i mieszamy kilka razy – tylko tyle by się połączyły oba rodzaje składników.
Pamiętajcie ciasto na muffinki ma mieć grudki.
Blachę na muffinki wykładamy papilotkami, nakładamy ciasto do 3/4 wysokości i posypujemy gRoszkami z gorzkiej czekolady.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy 20 minut. Studzimy na kratce.