Muchomorek – sałatka jarzynowa
Artykuł zewnętrzny
W zasadzie to tylko dekoracja decyduje o tym , że taka sałatka jest bardzo lubiana przez dzieci . tej samej sałatki podanej normalnie nie chcą jeść , a tą z ,, muchomorkiem „ tak . Podobno jest lepsza .
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane
- 2 ugotowane marchewki – ekologiczna
- 1 ugotowana pietruszka
- 1/16 ugotowanego selera – ekologicznego
- 4 jajka ( bio ekologiczne ) na twardo + 8 do dekoracji –
- 1/3 puszki zielonego groszku
- 1/3 puszki kukurydzy
- 1 jabłko – obrane
- 3 korniszony
- 1 mała cebula
- majonez
- musztarda
- sól
- szczypta cukru brzozowego ( ksylitol ) do smaku
- pieprz mielony
- 8 małych pomidorków ( ze ściętymi spodami i wydrążone )
- zielone listki pietruszki ( szczypiorek , lub inna zielenina )
Pokroić ziemniaki, marchew, pietruszkę , seler, jajka, jabłko, cebulę w drobną kostkę . Dodać do nich groszek i kukurydzę. Wymieszać z majonezem . Doprawić musztardą , solą , pieprzem. Zostawić by się ,, przegryzła „.
W 8 jajkach ściąć spody by mogły stać prosto. Na każde jajko nasadzić wydrążonego pomidora w którym w zrobione nacięcia powsadzane są kawałki białka .( mają wyglądać jak kapelusze muchomora ). Na talerzykach ułożyć porcje sałatki . Na środku stawiać ,, muchomora „ . Dekorować w koło zieleniną .