Mrożone warzywa – Czy warto je jeść?

25 lipca 2018, dodał: AnnaK00994
Artykuł zewnętrzny

Najnowsze badania wykazują, że statystyczny Polak w ciągu roku zjada tylko ok. 150 kg warzyw i owoców. Czy to dużo? Nie – dla porównania statystyczny Grek spożywa ich aż 400 kg! Powód tej rozbieżności jest oczywisty – w Polsce okres dostępności świeżych warzyw i owoców jest znacznie krótszy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zimą i wczesną wiosną sięgać po warzywa mrożone.

Dlaczego warto jeść warzywa?

O tym, że warzywa należy spożywać codziennie, nie trzeba nikogo przekonywać. Już dzieci wiedzą, że przynajmniej pięć razy dziennie powinny zjadać jarzyny. Warzywa są źródłem witamin, makro- i mikroelementów, wody i błonnika pokarmowego. Są przy tym dietetyczne, a więc można jeść je praktycznie bez ograniczeń. A oto, co daje nam spożywanie warzyw:

  • witaminy – w tym antyoksydanty odpowiedzialne za wyłapywanie i niszczenie wolnych rodników z naszych organizmów. Witaminy, które w warzywach znajdziemy w największych ilościach to B, C, E, K, PP;
  • minerały – konieczne dla przeprowadzania przemian metabolicznych w naszych organizmach. Są to potas, sód, wapń, żelazo, mangan, jod, miedź, cynk i inne. Bez nich pogarsza się nasze samopoczucie, częściej chorujemy, trudniej wracamy do zdrowia, wiele traci też nasza uroda;
  • błonnik pokarmowy – to naturalna miotełka, która oczyszcza nasz układ pokarmowy. Bez błonnika w jelitach szybko doszłoby do powstania złogów resztek pokarmów, co doprowadziłoby w efekcie do wzdęć i zatrzymania gazów, a w końcowych etapach – do martwicy jelit.

Mrożone, czy świeże?

Bezsprzecznie należy jeść warzywa sezonowe wtedy, kiedy są one świeże i łatwo dostępne. Ale to oznaczałoby, że przez co najmniej kilka miesięcy w roku bylibyśmy pozbawieni możliwości spożywania warzyw. Tak więc jedzenie mrożonych warzyw jest okresowo koniecznością. Warto wiedzieć, że mrożenie warzyw nie pozbawia ich wartości odżywczych ani smaku – można więc bez wyrzutów jeść je wtedy, kiedy świeże są niedostępne.

Czy warto sięgać po mrożonki warzywne?

Warzywa mrożone można jeść praktycznie cały rok. Są one dostępne bez ograniczeń – kupicie je zarówno w wielkim hipermarkecie, osiedlowym sklepiku, bogaty wybór znajduje się również tutaj. Stanowią one jedyną opcję w okresie zimowym i wczesnowiosennym, kiedy próżno szukać świeżych warzyw, a witaminy są nam i tak potrzebne. Głównym źródłem kontrowersji wokół warzyw mrożonych jest ich skład. Czy są one tak samo zdrowe? Czy składniki odżywcze w czasie mrożenia nie znikają? Jednak nie ma powodów do obaw. Warzywa poddawane są mrożeniu w czasie zaledwie kilku godzin od zbioru, co gwarantuje zachowanie wszystkich związków odżywczych. Oznacza to, że przez cały rok możecie cieszyć się smakiem ulubionych warzyw bez obaw o ich wartości odżywcze – są ich pełne.

Podstawowe zalety

Mrożone warzywa to nie tylko podstawa zdrowego, smacznego posiłku, ale także nieoceniona pomoc w kuchni. Dlaczego? Ponieważ przed zamrożeniem są dokładnie myte i oczyszczane z wszelkich zanieczyszczeń. Dzięki temu pani domu nie musi już zawracać sobie głowy czasochłonnym oczyszczaniem każdego warzywa osobno. Poza tym są stosunkowo tanie, no i dostępne przez cały rok. Jeśli więc w środku mroźnej zimy zapragniesz zjeść zupę z zielonego groszku – nic nie stoi na przeszkodzie by ją ugotować.

Wszechstronne zastosowanie w kuchni

Mrożone warzywa to doskonała baza do wszelkiego rodzaju posiłków: sałatek, zup, sosów, gulaszu, krokietów, pierogów. Szybkie w przygotowaniu: czas ich rozmrażania i gotowania jest bardzo krótki. Dodatkowo są one już zwykle posiekane na drobne, poręczne kawałeczki, co sprawia, że właściwie wystarczy je po prostu wrzucić do garnka z wrzątkiem.

Witaminy, które znajdziemy w mrożonych warzywach:

marchew – jest bogatym źródłem beta-karotenu, którego rolą jest ochrona naszego wzroku oraz skóry. Przy okazji przyspiesza opalanie i utrwala piękny kolor skóry. Ponadto mrożona marchewka zapewnia dużą ilość witaminy C, wapnia oraz potasu i fosforu;

brokuły – chronią nas przed wrzodami żołądka, anemią oraz korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi. Udowodniono także, że chronią mężczyzn przed zachorowaniem na nowotwory prostaty. Ponadto są cennym źródłem witaminy C, potasu i wapnia oraz sodu;

zielony groszek – to smaczny dodatek do zup i sosów. Jest on bogaty w witaminy: K, E, C oraz B i dostarcza naszemu organizmowi duże ilości żelaza, magnezu, wapnia oraz błonnika pokarmowego;

papryka – papryka stanowi bombę witaminową. Zawiera przeogromną wręcz ilość witaminy C. Poza tym jest ona pełna również witamin z grupy B, a także licznych składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, żelazo czy magnez. Pozytywnie wpływa na nasze ogólne samopoczucie, funkcjonowanie układu nerwowego, a także na stan kości i mięśni. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę, zielona jest bogata w kwas foliowy, natomiast żółta dostarcza witaminę E oraz luteinę;

szpinak – mrożony szpinak, podobnie jak świeży, zawiera w sobie mnóstwo antyoksydantów, w tym znaczne ilości witaminy C. Zielone liście szpinaku zapobiegają anemii dzięki dużej zawartości żelaza, a także spowalniają proces starzenia się naszego organizmu. Poza tym szpinak jest bogaty w wapń (budulec kości), a także witaminy z grupy E, K oraz B.

Dieta, a warzywa

Dieta bogata w warzywa to gwarancja zdrowia, świetnego samopoczucia i pięknego wyglądu. Dostarczając swojemu organizmowi codziennej porcji warzyw zapewniamy sobie także piękną sylwetkę. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, warzywa zapełniają nasz układ pokarmowy na długie godziny. Nie odczuwamy głodu, a więc nie sięgamy po tłuste czy słone przekąski. Jedzenie warzyw powinno więc towarzyszyć każdemu naszemu posiłkowi.

Nawet zimą mamy możliwość spożywania zdrowej, zalecanej przez dietetyków ilości warzyw – te mrożone w niczym nie ustępują świeżym.

Warzywa mrożone to doskonały sposób, by także zimą zadbać o swoje zdrowie i urodę. Są smaczne, pełne składników odżywczych, i proste do przygotowania.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...