Mrożone warzywa – Czy warto je jeść?

25 lipca 2018, dodał: AnnaK00994
Artykuł zewnętrzny

Najnowsze badania wykazują, że statystyczny Polak w ciągu roku zjada tylko ok. 150 kg warzyw i owoców. Czy to dużo? Nie – dla porównania statystyczny Grek spożywa ich aż 400 kg! Powód tej rozbieżności jest oczywisty – w Polsce okres dostępności świeżych warzyw i owoców jest znacznie krótszy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zimą i wczesną wiosną sięgać po warzywa mrożone.

Dlaczego warto jeść warzywa?

O tym, że warzywa należy spożywać codziennie, nie trzeba nikogo przekonywać. Już dzieci wiedzą, że przynajmniej pięć razy dziennie powinny zjadać jarzyny. Warzywa są źródłem witamin, makro- i mikroelementów, wody i błonnika pokarmowego. Są przy tym dietetyczne, a więc można jeść je praktycznie bez ograniczeń. A oto, co daje nam spożywanie warzyw:

  • witaminy – w tym antyoksydanty odpowiedzialne za wyłapywanie i niszczenie wolnych rodników z naszych organizmów. Witaminy, które w warzywach znajdziemy w największych ilościach to B, C, E, K, PP;
  • minerały – konieczne dla przeprowadzania przemian metabolicznych w naszych organizmach. Są to potas, sód, wapń, żelazo, mangan, jod, miedź, cynk i inne. Bez nich pogarsza się nasze samopoczucie, częściej chorujemy, trudniej wracamy do zdrowia, wiele traci też nasza uroda;
  • błonnik pokarmowy – to naturalna miotełka, która oczyszcza nasz układ pokarmowy. Bez błonnika w jelitach szybko doszłoby do powstania złogów resztek pokarmów, co doprowadziłoby w efekcie do wzdęć i zatrzymania gazów, a w końcowych etapach – do martwicy jelit.

Mrożone, czy świeże?

Bezsprzecznie należy jeść warzywa sezonowe wtedy, kiedy są one świeże i łatwo dostępne. Ale to oznaczałoby, że przez co najmniej kilka miesięcy w roku bylibyśmy pozbawieni możliwości spożywania warzyw. Tak więc jedzenie mrożonych warzyw jest okresowo koniecznością. Warto wiedzieć, że mrożenie warzyw nie pozbawia ich wartości odżywczych ani smaku – można więc bez wyrzutów jeść je wtedy, kiedy świeże są niedostępne.

Czy warto sięgać po mrożonki warzywne?

Warzywa mrożone można jeść praktycznie cały rok. Są one dostępne bez ograniczeń – kupicie je zarówno w wielkim hipermarkecie, osiedlowym sklepiku, bogaty wybór znajduje się również tutaj. Stanowią one jedyną opcję w okresie zimowym i wczesnowiosennym, kiedy próżno szukać świeżych warzyw, a witaminy są nam i tak potrzebne. Głównym źródłem kontrowersji wokół warzyw mrożonych jest ich skład. Czy są one tak samo zdrowe? Czy składniki odżywcze w czasie mrożenia nie znikają? Jednak nie ma powodów do obaw. Warzywa poddawane są mrożeniu w czasie zaledwie kilku godzin od zbioru, co gwarantuje zachowanie wszystkich związków odżywczych. Oznacza to, że przez cały rok możecie cieszyć się smakiem ulubionych warzyw bez obaw o ich wartości odżywcze – są ich pełne.

Podstawowe zalety

Mrożone warzywa to nie tylko podstawa zdrowego, smacznego posiłku, ale także nieoceniona pomoc w kuchni. Dlaczego? Ponieważ przed zamrożeniem są dokładnie myte i oczyszczane z wszelkich zanieczyszczeń. Dzięki temu pani domu nie musi już zawracać sobie głowy czasochłonnym oczyszczaniem każdego warzywa osobno. Poza tym są stosunkowo tanie, no i dostępne przez cały rok. Jeśli więc w środku mroźnej zimy zapragniesz zjeść zupę z zielonego groszku – nic nie stoi na przeszkodzie by ją ugotować.

Wszechstronne zastosowanie w kuchni

Mrożone warzywa to doskonała baza do wszelkiego rodzaju posiłków: sałatek, zup, sosów, gulaszu, krokietów, pierogów. Szybkie w przygotowaniu: czas ich rozmrażania i gotowania jest bardzo krótki. Dodatkowo są one już zwykle posiekane na drobne, poręczne kawałeczki, co sprawia, że właściwie wystarczy je po prostu wrzucić do garnka z wrzątkiem.

Witaminy, które znajdziemy w mrożonych warzywach:

marchew – jest bogatym źródłem beta-karotenu, którego rolą jest ochrona naszego wzroku oraz skóry. Przy okazji przyspiesza opalanie i utrwala piękny kolor skóry. Ponadto mrożona marchewka zapewnia dużą ilość witaminy C, wapnia oraz potasu i fosforu;

brokuły – chronią nas przed wrzodami żołądka, anemią oraz korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi. Udowodniono także, że chronią mężczyzn przed zachorowaniem na nowotwory prostaty. Ponadto są cennym źródłem witaminy C, potasu i wapnia oraz sodu;

zielony groszek – to smaczny dodatek do zup i sosów. Jest on bogaty w witaminy: K, E, C oraz B i dostarcza naszemu organizmowi duże ilości żelaza, magnezu, wapnia oraz błonnika pokarmowego;

papryka – papryka stanowi bombę witaminową. Zawiera przeogromną wręcz ilość witaminy C. Poza tym jest ona pełna również witamin z grupy B, a także licznych składników mineralnych, takich jak: potas, wapń, żelazo czy magnez. Pozytywnie wpływa na nasze ogólne samopoczucie, funkcjonowanie układu nerwowego, a także na stan kości i mięśni. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę, zielona jest bogata w kwas foliowy, natomiast żółta dostarcza witaminę E oraz luteinę;

szpinak – mrożony szpinak, podobnie jak świeży, zawiera w sobie mnóstwo antyoksydantów, w tym znaczne ilości witaminy C. Zielone liście szpinaku zapobiegają anemii dzięki dużej zawartości żelaza, a także spowalniają proces starzenia się naszego organizmu. Poza tym szpinak jest bogaty w wapń (budulec kości), a także witaminy z grupy E, K oraz B.

Dieta, a warzywa

Dieta bogata w warzywa to gwarancja zdrowia, świetnego samopoczucia i pięknego wyglądu. Dostarczając swojemu organizmowi codziennej porcji warzyw zapewniamy sobie także piękną sylwetkę. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, warzywa zapełniają nasz układ pokarmowy na długie godziny. Nie odczuwamy głodu, a więc nie sięgamy po tłuste czy słone przekąski. Jedzenie warzyw powinno więc towarzyszyć każdemu naszemu posiłkowi.

Nawet zimą mamy możliwość spożywania zdrowej, zalecanej przez dietetyków ilości warzyw – te mrożone w niczym nie ustępują świeżym.

Warzywa mrożone to doskonały sposób, by także zimą zadbać o swoje zdrowie i urodę. Są smaczne, pełne składników odżywczych, i proste do przygotowania.