Mozzarella w szynce zapiekana i faszerowana

9 czerwca 2011, dodał: calibra
Artykuł zewnętrzny

Wybaczcie ten rymowany tytuł, ale dziś mam fazę na rymowane przepisy :)

Tego jednak rymować nie będę – kiedyś mi tą mozzarellkę zrobiła kumpela i bardzo mi posmakowała. Raczej polecam na kolację, niż obiad.

Potrzebujemy:

– 4 sery mozzarella (chodzi mi o te najczęściej spotykane, okrągłe, po 125 g)

– pesto  (zwykle widuję w słoiczkach)

– czerwona papryka

– suszony tymianek

– 4 duże plastry szynki

Przygotowanie:

piekarnik włączamy i nastawiamy na 220 stopni.

każdą mozzarellę wyciągamy z opakowania, osuszamy, przekrajamy na pół

– paprykę myjemy, przekrajamy, oczyszczamy z pestek, drobniutko kroimy, albo rozdrabniamy w malakserze i nakładamy na połówki sera (te dolne)

– posypujemy roztartym tymiankiem i nakładamy na dolne połówki, połówki górne :)

– serki owijamy plastrami szynki, układamy na talerzach żaroodpornych

– naczynia wkładamy do piekarnika, zapiekamy około 10 minut

Do tego dokładam podpieczone bułeczki – po prostu wstawiam  je do piekarnika na 2 minuty – i je podaję razem z mozzarellkami.

Należy tylko uważać na gorące talerze – są naprraaawdę gorrrrące! Przydadzą się podkładki :)

Smacznego!

file1307652564



FORUM - bieżące dyskusje

Moje odkrycie kosmetyczne tego roku
Moje kosmetyczne odkrycie to olejek wonny ogrody sułtana. Bosko pachnie, jasmin, owoce, kwiaty...
botoks gdzie kupić?
Czy są tu osoby prowadzące salony medycyny estetycznej? Gdzie kupujecie botoks? Macie sprawdzone...
Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...