Mozzarella w szynce zapiekana i faszerowana
Wybaczcie ten rymowany tytuł, ale dziś mam fazę na rymowane przepisy :)
Tego jednak rymować nie będę – kiedyś mi tą mozzarellkę zrobiła kumpela i bardzo mi posmakowała. Raczej polecam na kolację, niż obiad.
Potrzebujemy:
– 4 sery mozzarella (chodzi mi o te najczęściej spotykane, okrągłe, po 125 g)
– pesto (zwykle widuję w słoiczkach)
– czerwona papryka
– suszony tymianek
– 4 duże plastry szynki
Przygotowanie:
– piekarnik włączamy i nastawiamy na 220 stopni.
– każdą mozzarellę wyciągamy z opakowania, osuszamy, przekrajamy na pół
– paprykę myjemy, przekrajamy, oczyszczamy z pestek, drobniutko kroimy, albo rozdrabniamy w malakserze i nakładamy na połówki sera (te dolne)
– posypujemy roztartym tymiankiem i nakładamy na dolne połówki, połówki górne :)
– serki owijamy plastrami szynki, układamy na talerzach żaroodpornych
– naczynia wkładamy do piekarnika, zapiekamy około 10 minut
Do tego dokładam podpieczone bułeczki – po prostu wstawiam je do piekarnika na 2 minuty – i je podaję razem z mozzarellkami.
Należy tylko uważać na gorące talerze – są naprraaawdę gorrrrące! Przydadzą się podkładki :)
Smacznego!