Moussaka bez mięsa

22 września 2013, dodał: zufik
Artykuł zewnętrzny

1 duży bakłażan

1 cebula 

2 ząbki czosnku

olej rzepakowy do smażenia

3 duże pomidory

3 duże ziemniaki

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

2 łyżki oregano

2 łyżki bazylii

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

300 ml mleka

75 g żółtego sera

sól, pieprz

 

*zamiast mięsa mielonego dodałam 3 ziemniaki pokrojone w plastry i krótko obgotowane.


Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i podsmażyć z dwoma łyżkami oleju. 

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki i dodać do cebuli. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, dodać zioła i przyprawy. Patelnię zdjąć z ognia. 

Bakłażany opłukać, pokroić ze skórką na plastry o grubości ok. 0,5 cm i moczyć w osolonej wodzie ok. godziny (aby straciły goryczkę), osuszyć na durszlaku, można dodatkowo ręcznikiem papierowym. Smażyć porcjami z obu stron.

W osobnym rondelku zagotować mleko ze szczyptą gałki muszkatołowej,solą i ząbkiem czosnku. Do gotującego wrzucić ziemniaki pokrojone w plasterki ok 3 mm grubości. Gotować 5-7 minut. Wyjąć ziemniaki, mleko zostawić do sosu.

Z roztopionego masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją mlekiem i gotować, aż powstanie gęsty, kremowy sos.

Plastry warzyw układać warstwami naprzemiennie z sosem pomidorowym w natłuszczonej formie do zapiekanek. Na spód warstwa bakłażana, na to ziemniaki, znów bakłażan itd.

Na koniec polać wszystko kremowym sosem i na wierzch plastry sera (ja dodałam je nieco później 15 minut przed końcem).

 

file1379844450