Moskole

28 października 2009,
dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka maślanki lub zsiadłego mleka

½ łyżki soli

Wykonanie:

Odcedzone i ostudzone ziemniaki ugniatamy wraz z mąką, solą i maślanką na gładką, gęstą masę. Masa ma mieć taką konsystencję, żeby dało się formować placki. Masę rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na placek grubości 1 – 3 cm (według uznania) i wykrawamy z niego owalne moskole. Można też formować placki w rękach, nadając im owalny kształt.

Pieczemy na skraju gorącej blachy.

Podajemy z masłem zmieszanym z drobniutko posiekanym czosnkiem i solą

file1256730376



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...