Morszczuk z masłem i anchois

19 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatny morszczuk zyskuje dzięki anchois na smaku .

Czas : 20 minut

Składniki :

4 małe kawałki filetów rybnych

1 jajko

4 łyżki słodkiej śmietanki

Sól

pieprz mielony

sok z ½ cytryny

mąka

bułka tarta

olej słonecznikowy do smażenia

3 łyżki masła

4 filety anchois

1 łyżka pokrojonej natki pietruszki

Dwie łyżki masła utrzeć z roztartymi na miazgę 2 filecikami anchois i natka pietruszki. Uformować wałeczek i zamrozić .Przekroić na 4 cieniutkie plasterki .Trzymać w lodówce do czasu podania ryby .

Rybę skropić sokiem z cytryny i zostawić na 10 minut . Odsączyć i osuszyć . Posolić , popieprzyć . Panierować w mące , jajku roztrzepanym ze śmietanką , bułce tartej, jajku, mące, jajku i na koniec w bułce tartej . Smażyć na gorącym oleju na rumiano z obu stron . Pod koniec smażenia dodać masło-1 łyżkę .

Podawać kładąc na każdym kawałku ryby ( bardzo gorącym ) plasterek masła , a na nim ½ filecika anchois .

file1269017781