Morszczuk w cieście zapiekany pod puree ziemniaczanym z kurkami

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Morszczuk w cieście zapiekany pod puree ziemniaczanym z kurkami


Bardzo smaczne danie .Doskonałe do przygotowania wcześniej i zapieczenia bezpośrednio przed podaniem.

Czas : 1 godzina

Składniki ;

3 grube kawałki filetów z morszczuka
1 jajko
1 żółtko
4 łyżki mąki ( czubate )
½ łyżeczki proszku do pieczenia
mleko
sól
pieprz mielony
sok z ¼ cytryny
½ szklanki słodkiej śmietanki
6 średniej wielkości ziemniaków
2 łyżki masła + 1 łyżka do wysmarowania foremki
1/3 szklanki utartego sera Chedar
15 dag kurek
3 łyżki oliwy o smaku grzybowym
olej do smażenia

Z mąki , jajka, i mleka, proszku do pieczenia zrobić ciasto naleśnikowe .Lekko je osolić.
Filety z morszczuka osolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Rybę obtoczyć w cieście i smażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu. Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy o smaku grzybowym z łyżką masła i smażyć na nim przez 10 minut mieszając oczyszczone kurki. Ugotować ziemniaki ( w osolonej wodzie ), odcedzić i zrobić puree z łyżką masła, łyżką oleju o smaku grzybowym , słodką śmietanką . Dodać ser i wymieszać. W foremkę wysmarować masłem .Ułożyć w niej filety. Na wierzch każdego położyć porcję puree ziemniaczanego , a na nie kurki. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 20 minut. Podawać z zielona sałatą .

Wymieniona w przepisie oliwa o smaku grzybowym to oliwa truflowa lub oliwa którą zalane były suszone grzyby ( najlepiej kapelusze borowików – 4 na ½ litra oliwy ).

 

nadesłane: Babciagramolka