Morelowy kurczak
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
1 duży kurczak
1 i 1/ 2 łyżeczki soli
2 cytryny, pocięte w kliny
1 duża cebula, pocięta w kliny
Sos: 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki chili w proszku
1 puszka koncentratu pomidorowego
1 słoik/puszka moreli
1/2 szklanki soku/syropu z moreli
3 łyżki octu z jabłek
3 łyżki ostrej ciemnej musztardy
2 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka soli
1 i 1/ 2 łyżeczki soli
2 cytryny, pocięte w kliny
1 duża cebula, pocięta w kliny
Sos: 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki chili w proszku
1 puszka koncentratu pomidorowego
1 słoik/puszka moreli
1/2 szklanki soku/syropu z moreli
3 łyżki octu z jabłek
3 łyżki ostrej ciemnej musztardy
2 łyżeczka sosu Worcestershire
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik. Włożyć kurczaka do dużej brytfanny, oprószyć solą, położyć kilka klinów cytryny i cebuli. Przykryć brytfannę szczelnie folią aluminiową. Piec kurczaka 1 godzinę i 15 min., obracając w połowie czasu pieczenia. Usunąć z cytryny i cebulę. Przełożyć kurczaka na dużych talerz i przykryć. W czasie pieczenia przygotować sos. W garnku podgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i smażyć 10 min. (lub do miękkości) na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek i chili w proszku, smażyć 1 min. Zdjąć z ognia, wymieszać dokładnie z przecierem pomidorowym i pozostałymi składnikami sosu. Ponownie doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i gotować, częściowo przykryte przez 10 min. (aż lekko zgęstnieje), mieszając od czasu do czasu. Sos przełożyć do miski, przykryć i przechowywać w lodówce. Lekko ostudzonego kurczaka położyć na ruszcie grilla i piec ok. 10 min., obracając raz. Polewać przygotowanym sosem, aż będzie rumiany. Podawać na ciepło z sosem.
Rozgrzać piekarnik. Włożyć kurczaka do dużej brytfanny, oprószyć solą, położyć kilka klinów cytryny i cebuli. Przykryć brytfannę szczelnie folią aluminiową. Piec kurczaka 1 godzinę i 15 min., obracając w połowie czasu pieczenia. Usunąć z cytryny i cebulę. Przełożyć kurczaka na dużych talerz i przykryć. W czasie pieczenia przygotować sos. W garnku podgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i smażyć 10 min. (lub do miękkości) na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek i chili w proszku, smażyć 1 min. Zdjąć z ognia, wymieszać dokładnie z przecierem pomidorowym i pozostałymi składnikami sosu. Ponownie doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i gotować, częściowo przykryte przez 10 min. (aż lekko zgęstnieje), mieszając od czasu do czasu. Sos przełożyć do miski, przykryć i przechowywać w lodówce. Lekko ostudzonego kurczaka położyć na ruszcie grilla i piec ok. 10 min., obracając raz. Polewać przygotowanym sosem, aż będzie rumiany. Podawać na ciepło z sosem.