Moje Kebabczęta
½ kg mięsa mielonego ( obojętnie jakie)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
bułka tarta
papryka słodka
przyprawa do kebabu, wegeta, pieprz, papryka ostra, kurkuma
pieprz
patyczki do szaszłyków
Tradycyjne danie kuchni Bułgarskiej , nadające się do zrobienia w domowym piekarniku jak i na grillu
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju.
Mięso mielone włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, wbić całe jajko, dodać bułkę tartą , doprawić pieprzem, papryką, wegetą i przyprawą do kebabu oraz dodać odrobinę kurkumy do koloru, wymieszać. Gdy mięso jest zbyt rzadkie dodajemy bułki tartej aby uzyskać gęstą konsystencje. Mięso uformować na kształt podłużny na patyczkach do szaszłyków. Obtoczyć w ziołach lub papryce słodkiej. Piec na grillu lub w piekarniku ok. 30-40 minut. Można podawać same lub np. z pieczonymi ziemniakamii i surówką.