Moja wersja Carbonara
Składniki:
* 2 cebulki
* 30 dag boczku wędzonego
*30 dag szynki konserwowej
* odrobina masła do smażenia
* mała śmietanka w kartoniku 12 %
* opakowanie makaronu spaghetti
* zioła prowansalskie
* sól, pieprz
* tarty ser
Smażymy drobniutko pokrojone cebule na maśle, aż zrobią się szkliste, następnie wsypujemy boczek i szynkę, też smażymy przez jakiś czas. W garnku gotujemy makaron al dente. Kiedy cebulka i reszta są już usmażone wlewamy śmietankę na patelnie, dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku, całość chwilę gotujemy cały czas mieszając. Makaron wysypujemy do większej miski, zalewamy przygotowanym sosem. Zostawiamy chwilę pod przykryciem. Przed podaniem na talerzu możemy posypać odrobiną tartego sera. Smacznego!!! Proste, szybkie i pyszne ;)