Moja krewetkowa orientalna
Artykuł zewnętrzny
- krewetki królewskie świeże 250 gram
- 100 gram makaronu ryżowego wstążki
- mała puszka pędów bambusa w zalewie ( 200 gram )
- 1/4 główki kapusty włoskiej
- por mały cały
- kukurydza konserwowa 100 gram około
- papryczka chilli czerwona świeża
- kostka rosołowa z kury
- 2 kostki rosołowe Tom Yum ( Knorr )
- kilka kropli tajskiego sosu rybnego
- łyżka sosu teriyaki
- łyżeczka suszonych płatków chilli
Pierwsza moja zupa orientalna – wyszła pyszna , zajadał się cały dom:) Zaczynamy od wstawienia bulionu – czyli w dużym garnku kostki rosołowe zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzątku , następnie zmniejszamy gaz , dodajemy poszatkowanego pora i kapustę włoską i gotujemy – w międzyczasie odsączamy pędy z zalewy i kukurydzę konserwową.Papryczkę chilli myjemy , musimy ją przekroić wzdłuż i pozbyć się nasion.Po 15 minutach do zupy dodajemy pędy i kukurydzę oraz papryczkę , mieszamy dokładnie.Teraz do zupy dodajemy kilka kropli sosu rybnego tajskiego oraz łyżkę sosu teriyaki i łyżkę suszonych płatków chilli czerwonego.Na samym końcu parę minut przed podaniem do zupy wrzucamy krewetki królewskie.W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy,wrzucamy go na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 6 minut.Smacznego Kochani:)