Moja krewetkowa orientalna

9 lutego 2010, dodał: chupi
Artykuł zewnętrzny
  • krewetki królewskie świeże 250 gram
  • 100 gram makaronu ryżowego wstążki
  • mała puszka pędów bambusa w zalewie ( 200 gram )
  • 1/4 główki kapusty włoskiej
  • por mały cały
  • kukurydza konserwowa 100 gram około
  • papryczka chilli czerwona świeża
  • kostka rosołowa z kury
  • 2 kostki rosołowe Tom Yum ( Knorr )
  • kilka kropli tajskiego sosu rybnego
  • łyżka sosu teriyaki
  • łyżeczka suszonych płatków chilli
Pierwsza moja zupa orientalna – wyszła pyszna , zajadał się cały dom:) Zaczynamy od wstawienia bulionu – czyli w dużym garnku kostki rosołowe zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzątku , następnie zmniejszamy gaz , dodajemy poszatkowanego pora i kapustę włoską i gotujemy – w międzyczasie odsączamy pędy z zalewy i kukurydzę konserwową.Papryczkę chilli myjemy , musimy ją przekroić wzdłuż i pozbyć się nasion.Po 15 minutach do zupy dodajemy pędy i kukurydzę oraz papryczkę , mieszamy dokładnie.Teraz do zupy dodajemy kilka kropli sosu rybnego tajskiego oraz łyżkę sosu teriyaki i łyżkę suszonych płatków chilli czerwonego.Na samym końcu parę minut przed podaniem do zupy wrzucamy krewetki królewskie.W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy,wrzucamy go na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 6 minut.Smacznego Kochani:)

file1265725146



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...