Mój kapuśniak

18 lutego 2010, dodał: gusia1000
Artykuł zewnętrzny

Składniki :

2 litry wody,
2 kostki bulionu warzywnego,
0,5 kg kapusty, 2 średnie marchewki,
2 średnie cebule,
4 ziemniaki,
200 g. boczku,
odrobina oleju do zrumienienia cebuli i boczku,
4 duże ziemniaki,
2 liście laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
przyprawy do smaku, tj. : tymianek, kminek, sól, pieprz.

Przygotowanie :
Warzywa-marchew, ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć to wraz z liściem laurowym i zielem angielskim do 2 litrów wody i gotować do miękkości-15 minut.
Kapustę kiszoną pokroić i dorzucić do garnka.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oleju na patelni do zrumienienia i potem dać to do kapuśniaku.
Dodać do smaku 2 kostki rosołowe (mniej, bo 1 kostka jest na pół litra wody).
Przyprawić do smaku przyprawami, tj. : solą, pieprzem, tymiankiem, kminkiem.
Gotować wszystko razem na małym ogniu, aż zakipi.
Smacznego.
file1266530214