składniki:
– mała główka czerwonej kapusty
– 2 cebule
– plaster boczku lub słoniny
– dwa jabłka kwaskowate
– dwie łyżki octu
– cukier, sól, pieprz, mąka do zasmażki
wykonanie:
Kapustę poszatkować i zalać gorącą wodą, gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania dodać jabłka starce na tarce i jeszcze dusić około 5 minut. Na osobnej patelni dodać pokrojony w kosteczkę boczek oraz cebulę, smażyc około 7 minut, następnie doać niecałą łyżkę mąki, podlać wodą robiąc lekką zasmażkę. Dodać zasmażkę do ugotowanej i odcedzonej kapusty, na koniec dodac ocet i przyprawy do smaku.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest naprawdę dobry, ponadto pomysł z dodatkiem jabłka jest zbyteczny (nie dodaję), dodaję go trochę ananasa oraz odrobinę cukru (kapusta sama w sobie jest słodka). Aby uprościć sobie pracochłonność tej sałatki kupuję kupustę czerwoną (Pińczów), która w sam raz nadaje się to tego przepisu. Pozdrawiam.