Moda na Buddha Bowl – miska jesienna pełna kolorów i smaku

Avatar photo
8 października 2025,
dodał: Marta Dudzińska

Buddha Bowl to trend, który od kilku lat podbija kuchnie i media społecznościowe. Jego urok polega na prostocie, różnorodności i pięknym wyglądzie. Jesienna wersja to prawdziwa uczta dla oka i podniebienia: połączenie zbóż, owoców, pieczonych warzyw, sera i chrupiących orzechów. To danie nie tylko wygląda jak małe dzieło sztuki, ale też dostarcza organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje: energii, witamin, błonnika i zdrowych tłuszczów.

Jesienna miska pełna smaku

W tej kompozycji bazą jest brązowy ryż, pełen błonnika i minerałów, który syci na długo. Obok niego pojawiają się świeże jabłka i gruszki, pokrojone w soczyste kawałki, oraz miękkie, słodkie jabłka z kompotu, które dodają misce zimowego charakteru. Zielone liście sałaty skropione lekkim winegretem wprowadzają świeżość i delikatną kwaskowatość, a pieczona dynia zachwyca kremową konsystencją i słodko-orzechowym smakiem. Do tego dochodzą kandyzowane orzechy pekan, chrupiące, lekko karmelowe i uzależniająco pyszne. Idealnie komponują się one z kozim serem, formowanym w kulki z czerwoną kapustą.

Smaki w misce tworzą niezwykłą harmonię. Od chrupkości świeżych owoców, przez miękkość dyni, aż po wyrazistość sera i słodycz orzechów. Każdy kęs to inne połączenie, a całość jest jednocześnie lekka i sycąca. Warto też podkreślić jej wartości odżywcze: ryż dostarcza energii, owoce witamin i antyoksydantów, dynia beta-karotenu, a orzechy i ser – zdrowych tłuszczów oraz białka.

Jesienna Buddha Bowl to danie, które udowadnia, że zdrowa kuchnia nie musi być nudna. To miska pełna kolorów, zapachów i smaków, która daje satysfakcję nie tylko z jedzenia, ale też z samego patrzenia. Idealna na chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś sycącego, rozgrzewającego, a jednocześnie pięknego, bo przecież jemy także oczami.

Jak przygotować jesienną miskę Buddha?

Składniki:
– 230 g brązowego ryżu, ugotowanego
– kawałki świeżych jabłek i gruszek, pokrojone
– plasterki jabłek z kompotu, pokrojone
– 1 szklanka świeżej sałaty, lekko polanej ulubionym winegretem
– 1 szklanka pieczonej dyni
– 1/4 szklanki kandyzowanych orzechów pekan, grubo posiekanych
– 60 g sera koziego, uformowanego w kulki z peklowaną czerwoną kapustą

Przygotowanie:
W misce wymieszać 1 małą dynię pokrojoną w plastry i 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1/8 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego i gruboziarnistą sól do smaku. Rozgrzać piekarnik do 220 st. C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ułożyć dynię na blasze i piec przez 20 min., aż zmięknie i zacznie karmelizować się na brzegach. Wymieszać 1/4 szklanki brązowego cukru, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego, 1/4 łyżeczki pasty lub ekstraktu z wanilii i 2 łyżki wody w płytkim rondlu i gotować na średnim ogniu przez 2-3 min., aż cukier się rozpuści, a mieszanina lekko się spieni i zacznie bulgotać. Dodać 1 szklankę połówek orzechów pekan i smażyć przez 3 min., mieszając, aby orzechy pokryły się glazurą. Gdy większość płynu odparuje z patelni, zdjąć z ognia, rozłożyć orzechy na papierze pergaminowym i całkowicie ostudzić. Rozłożyć ryż do dwóch misek.
Ułożyć na wierzchu surowe plasterki jabłka i gruszki, kawałki jabłka z kompotu, sałatę, pieczoną dynię, kandyzowane orzechy pekan i ser kozi.



FORUM - bieżące dyskusje

Jak odrzucić spadek
Ja miałam 6 miesięcy od śmierci żeby odrzucić spadek, również musiały moje dzieci odrzucić...
Brak zadań domowych
Co o tym sądzicie? Czy myślicie że w początkujących klasach to dobry pomysł?
Ciekawe pomysły na drugie śniadanie…
Mój synek lubi kabanosy, musy albo czekoladę gorzką
Jak nabrać mięśni aby nie bolały ko…
Fizjoterapeuta to strzał w dziesiątkę, odpowiednie ćwiczenia aktywowały mięśnie wokół kolan i jest lepiej....