Młoda kapusta z pomidorami
Artykuł zewnętrzny
Młode warzywa są najpyszniejsze!
składniki:
- 1 niezbyt duża główka młodej kapusty,
- 2 świeże, dość duże pomidory,
- 1 pęczek koperku,
- 4 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 duża cebula,
- do smaku: sól, cukier, tymianek suszony, pieprz mielony,
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 30 %
sposób przygotowania: Warzywa umyć, oczyścić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę i koperek (razem z łodyżkami) posiekać, kapustę grubo poszatkować. W dużym rondlu rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Wsypać mąkę i wymieszać dokładnie a następnie wlać 1,5 szkl. wody i zagotować mieszając. Dodać kapustę, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, dusić ok. 10 min. aż zmięknie, ale będzie jędrna. Dodać pomidory, koncentrat i połowę koperku. Doprawić solą, cukrem i pieprzem, dusić jeszcze 5 min.. Podawać posypaną resztą koperku. Do tego kawałek świeżego pieczywa albo młode ziemniaczki….pycha