Mleczny koktajl
Artykuł zewnętrzny
- 1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego
- 1/2 szkl.mleka 3,2 proc.
- /2 szkl.zalewy z brzoskwiń w puszce lub 4 łyżki syropu brzoskwiniowego wysokosłodzonego
- 5 dag migdałów w płatkach
- kilka listków melisy
- cukier puder
Mleko zagotować, dodać płatki migdałów, wymieszać, gotować 3 minuty na małym ogniu. Dobrze schłodzone mleko mleko skondensowane wymieszać z syropem brzoskwiniowym. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach do czasu, aż powstanie puszysta piana. Mleczną pianę delikatnie połączyć z mlekiem i płatkami migdałowymi, schłodzić. Koktajl rozlać do pucharków lub małych szklaneczek. Jeśli jest za mało słodki można oprószyć go cukrem pudrem. Przybrać listkami melisy.
fot. redakcja