Miodownik – ciasto
Artykuł zewnętrzny
Na osłodę gorzkich chwil, pyszne ciasto !
Składniki:
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 70 g masła
- 30 g miodu akacjowego od Anielskie Przysmaki
- 100 g mąki
- 10 g kakao
- 150 g bakalii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem.
- Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
- Mieszać aż powstanie gładka masa.
- Dodać bakalie i roztopione masło z miodem.
- Dobrze wymieszać.
- Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 oC 40 – 50 minut.