Miodownik – ciasto

28 sierpnia 2013, dodał: KulinarneRewolucje
Artykuł zewnętrzny

Na osłodę gorzkich chwil, pyszne ciasto ! 

 

Składniki:

 

 

  • 2 jajka
  • 70 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 70 g masła
  • 30 g miodu akacjowego od Anielskie Przysmaki
  • 100 g mąki
  • 10 g kakao
  • 150 g bakalii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

 

  1. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem. 
  2. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. 
  3. Mieszać aż powstanie gładka masa. 
  4. Dodać bakalie i roztopione masło z miodem. 
  5. Dobrze wymieszać. 
  6. Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. 
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 oC 40 – 50 minut.