Miodownik
Składniki
Ciasto
– 500 g mąki;
– 1/2 szklanki cukru;
– 200 g margaryny;
– 3 łyżki miodu;
– 2 jajka;
– 1 łyżeczka sody;
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
– szczypta soli;
– 1 czubata łyżka kakao.
Masa
– 3 szklanki mleka;
– 1/2 szklanki cukru;
– 150 g margaryny;
– 1 cukier waniliowy;
– 10 łyżek kaszy manny.
Polewa
– 3 łyżki margaryny;
– 3 łyżki kakao;
– 3 łyżki mleka;
– 3 łyżki cukru.
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto (oprócz kakao) połącz i zagnieć. Ciasto podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj kakao i jeszcze chwilę zagniataj, aby kakao połączyło się z ciastem. Następnie jeszcze raz podziel, tak żeby powstały cztery równe porcje. Jedną z nich rozwałkuj na kształt kwadratu (w razie konieczności podsyp mąką) i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o bokach 23 cm. Piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. W ten sam sposób upiecz pozostałe blaty. Odlej 3/4 szklanki mleka, dodaj kaszę i wymieszaj, a resztę mleka zagotuj wraz z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Gotujące mleko odstaw, wlej kaszę i wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę na wolnym ogniu do uzyskania konsystencji budyniu. Odstaw do przestygnięcia. Chłodne blaty (na przemian ciemny i jasny) przełóż masą z kaszy manny. Na końcu przygotuj polewę. W rondelku połącz wszystkie składniki i chwileczkę gotuj. Udekoruj wg uznania.