Miodowa kaczka pieczona w jabłkach

12 października 2012, dodał: ij
Artykuł zewnętrzny

Składniki: (6-8 porcji)

Naczynie żaroodporne prostokątne  5,1 L Termisil Classic

Przygotowanie:  30 min

Pieczenie: 3,5 godz

Miodowa kaczka pieczona w jabłkach

Składniki:

  • 2,5 kg kaczka
  • otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 1 pomarańcza
  • 1 mała cebula
  • kawałek startego imbiru
  • kilka gałązek świeżej szałwii
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 4 czerwone jabłka
  • sok z połówki cytryny

Sposób przygotowania:

  • Usuń szyję i podroby z wnętrza kaczki i  wytnij nadmiar tłuszczu z płatów skóry.
  • Poprzebijaj nożem skórę.
  • Wnętrze kaczki nasmaruj solą i nafaszeruj ćwiartkami pomarańczy, cebulą i szałwią.
  • Skórkę i sok z pomarańczy połącz z imbirem, miodem i pieprzem. Mieszanką natrzyj skórę kaczki i odstaw na 15 minut.
  • Piecz kaczkę 3 godziny w 150°C. Co godzinę smaruj ją mieszanką.
  • Jabłka pokrój na ósemki i skrop sokiem z  cytryny.
  • Wyjmij kaczkę z piekarnika i odlej nadmiar tłuszczu.
  • Dodaj jabłka, nasmaruj kaczkę i jabłka mieszanką. Piecz 30 minut w 230°C.
  • Odstaw kaczkę na 10 minut , uchyl pokrywę.

file1350036073



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...