Miód ze stokrotek
Gdzie strumyk płynie z wolna,
Rozsiewa zioła maj,
STOKROTKA rosła polna,
A nad nią szumiał gaj..
Składniki:
- 300 sztuk kwiatów stokrotki
- 2 szklanki wody
- 1 cytryna
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3/4 szklanki cukru
Kwiaty zrywamy w pogodny dzień, kiedy są ładnie rozwinięte, jeśli urwie się nam z łodyżką to też może być. Kwiaty przesypujemy do miski i zalewamy 2 szklankami wrzątku, a następnie odstawiamy na 5-6 godzin. Po tym czasie dokładnie odciskamy kwiatki (najlepiej przez gazę), a następnie wciskamy sok z cytryny uważając, aby nie wpadły pestki, bo wtedy syrop będzie miał smak goryczki. Następnie dodajemy cukier i miód i podgrzewamy cały czas mieszając, a następnie na wolnym ogniu gotujemy ok. 15 minut. Gorący syrop przelewamy do małych słoiczków, zakręcamy je i ustawiamy dnem do góry. Kiedy nasz miód będzie już zimny ustawiamy prawidłowo słoiczki.