Mintaj w sezamowym cieście
Zupełnie niezwykła – zwykła rybka .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 kawałki filetów z mintaja ( wielkość zależy od tego jak duże mają być porcje )
1 jajko
¼ szklanki słodkiej śmietanki
3-4 łyżki mąki ( ilość mąki zależy od wielkości jajka )
6 łyżek ziaren sezamu
½ łyżeczki kurkumy ( niekoniecznie – ale z kurkumą ciasto nabiera ładniejszego koloru )
sól
pieprz mielony
1 łyżka soku z cytryny
olej do smażenia
1 łyżka masła
Rybę posolić , posypać pieprzem i skropić sokiem z cytryny .Zostawić na 15 minut . W tym czasie zrobić gęste ciasto naleśnikowe z jajka , śmietanki , mąki i szczypty soli .Dodać ziarno sezamowe .
Rybę osuszyć .
Na patelni rozgrzać oliwę ( sporo tak mniej więcej by było 1 cm na dnie ) .Gdy olej będzie gorący – maczać rybę w cieście tak by ją oblepiła i kłaść na patelni . Smażyć na rumiano z obu stron przewracając ostrożnie kilka razy .Gdy ryba jest już usmażona dodać na patelnię masło i poczekać aż się spieni . Przewrócić rybę jeszcze raz na drugą stronę na minutę . Zdjąć z patelni .Odsączyć z tłuszczu.
Przepis dodany przez: Babciagramolka