Miniserniczki z czekoladą i sosem wiśniowym
Artykuł zewnętrzny
- 14 dag gorzkiej czekolady
- 10 dag masła
- 18 dag cukru
- 3 jajka
- 9 dag mąki
Masa serowa:
- 70 dag zmielonego twarogu
- 3 jajka
- 12 dag cukru
- laska wanilii
Sos wiśniowy:
- 30 dag wiśni
- 3 dag cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- Czekoladę pokrusz, rozpuść w kąpieli wodnej.
- Masło utrzyj z cukrem i jajkami. Dodaj przestudzoną czekoladę, zmiksuj. Połącz z mąką. Masą czekoladową napełnij do połowy foremki na muffinki.
- Zmielony twaróg zmiksuj z jajkami, cukrem i miąższem z laski wanilii. Masę serową nałoż na masę czekoladową. Muffinki piec 40 minut w 160 st. C.
- Wydrylowane wiśnie zasyp cukrem, podduś. Wlej mąkę ziemniaczaną wymieszaną w 1/2 szklanki zimnej wody. Wymieszaj, zagotuj.
- Przestudzone muffinki wyjmij z foremek. Podawaj z sosem wiśniowym.