Minipizzerinki z salami i pieczarkami
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy
- 2 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 1 i 1/4 szklanki wody letniej
Farsz:
- 20 dag startego sera żółtego
- kulka mozzarelli
- 10 dag salami
- 8 pieczarek
- cebula czerwona
- pomidory
- ketchup
- przyprawa do pizzy
- Rozkruszam drożdże, łączę z 6 łyżkami wody, łyżką mąki i cukrem, mieszam. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut. Po upływie czasu, przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę.
- Wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i znowu odstawiam na godzinę, by wyrosło.
- Wykładam ciasto na deskę, kroję na mniejsze kawałki. Każdy rozciągam ręką na cienkie placki.
- Placki smaruję ketchupem. Piekę 25 minut w 180 st. C. Wyjmuję, posypuję serem, układam warstwami farsz, oprószam przyprawą. Zapiekam jeszcze 10 minut.