Mini szaszłyki na przekąskę – efektowne przepisy!
Mini szaszłyki to pomysł bardzo, bardzo prosty w przygotowaniu, a jednocześnie tak smaczny! Mini szaszłyki z owocami to inspiracja dla wszystkich fanów grilla do odkrywania nowych smaków.
Mini szaszłyki z melonem
Składniki:
– 1 melon
– 1 opakowanie cienko pokrojonej prosciutto, ok. 6 plastrów
– 1 pojemnik bocconcini (małe kulki mozzarelli konserwowane w śmietanie)
– bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
Pokroić melona na pół i usunąć nasiona. Za pomocą mini łyżki do lodów pokroić melona. Rozerwać plastry szynki prosciutto na pół i złożyć. Używając bambusowych szpikulców, nałożyć złożone prosciutto, bocconcini i kawałek melona, a następnie kolejny plaster prosciutto i bocconcini. Umieść wszystkie gotowe szaszłyki na talerzu do serwowania i posypać bazylią.
Mini szaszłyki z pomidorkami
Składniki:
– 24 pomidorki koktajlowe
– 12 mini kuleczek mozzarelli
– 24 liście bazylii
– oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, do skropienia
– ocet balsamiczny, do skropienia
– sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Na mini patyczki do szaszłyków nadziać pomidory, mozzarellę i bazylię. Skropić oliwą z oliwek i octem balsamicznym, posypać solą i pieprzem.
Mini szaszłyki z gruszką
Składniki:
– 2 gruszki
– ser brie (ok. 225 g)
– 2 szklanki młodej rukoli
– 1/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
– ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Pokroić gruszki na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w duże kostki. Pokroić ser brie w podobnej wielkości kostki. Na szpikulec nawlekać kawałek gruszki, liście rukoli, a następnie kawałek sera. Umieścić na półmisku i delikatnie docisnąć kilka kawałków posiekanych orzechów włoskich do sera brie, aby się przykleiły. Skropić szaszłyki octem balsamicznym.
Mini szaszłyki z jabłkiem
Składniki:
– 1 średnie jabłko (najlepiej odmiana słodka i chrupiąca)
– 115 g sera cheddar
– 1 szklanka młodej rukoli
– 16-20 śliwek kalifornijskich
– 2 łyżeczki miodu, do skropienia
– 2 łyżeczki świeżego tymianku
Przygotowanie:
Pokroić ser cheddar w kostki. Usunąć gniazdo nasienne z jabłka i pokroić w kostki o podobnej wielkości. Na mały szpikulec nawlekać jedną kostkę jabłka, liście rukoli, jedną śliwkę kalifornijską i jedną kostkę sera cheddar. Umieść na półmisku i skropić szaszłyki miodem oraz posypać świeżym tymiankiem.
Mini szaszłyki z winogronami
Składniki:
– ser brie (okrągły)
– 12 winogron
– ½ szklanki rukoli
– 6 plastrów szynki (prosciutto lub serrano)
– 1 jabłko
– 1 łyżka soku z cytryny
– gorący miód do skropienia
Przygotowanie:
Pokroić okrągłe brie na 12 małych trójkątnych kawałków. Pokroić jabłko na 12 małych kostek i szybko zanurzyć je w wodzie z sokiem z cytryny. Nabijać składniki na szpikulec. Podawać skropione gorącym miodem.
Mini szaszłyki z jeżynami
Składniki:
– 25 mini świeżych kulek mozzarelli
– 25 jeżyn
– 25 listków bazylii
– 25 kawałków zielonego jabłka
– ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Składniki nadziać na krótkie patyczki do szaszłyków, zaczynając od kulek mozzarelli, następnie złożonego listka bazylii, jeżyny i kawałka zielonego jabłka. Wyłożyć tacę gotowymi szaszłykami (można posypać kulki mozzarellą liśćmi czarnej herbaty, naprawdę wyjątkowa, pyszna i aromatyczna opcja przyprawowa). Tuż przed podaniem skropić octem balsamicznym.
zobacz również:
Najsmaczniejsze przekąski z jajek |
Przekąski w diecie ketogenicznej |
Imprezowe przekąski i przystawki |
Jajka – różne przepisy na smaczne przekąski |