Miniserniczki z porzeczkami na zimno
Artykuł zewnętrzny
Idealny deser na upalne dni. Można go zrobić minimalnym nakładem pracy i przy użyciu zaledwie kilku składników.
Składniki na 6 sztuk
- 400 g sera twarogowego z wiaderka
- galaretka owocowa – u mnie porzeczkowa
- 250 ml gorącej wody
- 6 łyżek drobnych owoców – wykorzystałam porzeczki
Przygotowanie:
- Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i wystudzić.
- Do silikonowych foremek na babeczki (o pojemności 100 ml każda) rozłożyć owoce (można wykorzystać większe owoce, ale trzeba je pokroić).
- Owoce zalać częścią galaretki i włożyć foremki do lodówki, aż galaretka stężeje.
- Ser dokładnie wymieszać z pozostałą galaretką i wyłożyć na warstwę owocową. Foremki ponownie włożyć do lodówki na ok. 4 godziny.
- Serniczki wyjąć z foremek (można na moment foremki zanurzyć w gorącej wodzie) i podawać.