Mini pizze z puree ziemniaczanym
Alternatywa dla tradycyjnej pizzy- pizze w wersji mini z kremowym puree ziemniaczanym, trochę przypominają smakiem farsz do ruskich pierogów.
Składniki:
- CIASTO:
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy + do wysmarowania
- szklanka mąki
- szczypta soli
- DODATKI:
- 180 g ziemniaków
- 2 łyżki kremowego naturalnego serka, np arla buko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 cebulka czerwona
- 4 plastry wędliny (np schab z majerankiem)
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 5 dag sera żółtego
- 1 ząbek czosnku
- rzeżucha
- oliwa do wysmarowania
Przygotowanie:
W misce wymieszać wodę z drożdżami i cukrem, dodać olej. Dodać mąkę i sól. Wymieszać, wyłożyć na blat i wyrobić ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby. Włożyć do miski, posmarować oliwą i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
Ziemniaki obrać, ugotować, udusić na puree razem z serkiem (może być tez taki z wiaderka), doprawić sola, pieprzem i gałką.
Blachę piekarnika (w moim przypadku kamień) rozgrzać do temp. 200 stopni. Podzielić ciasto na 4 części, z każdej uformować mały placek. Każdy nasmarować oliwą, natrzeć rozdrobnionym czosnkiem i rozsmarować puree ziemniaczane. Dodać plasterek jajka, krążki cebuli, kosteczki szynki. Piec 15 minut góra/ dół. Posypać mini pizze startym serem, włączyć grzanie tylko na górę i zapiec chwilę do rozpuszczenia sera.
Gotowe posypać świeżą rzeżuchą, podawać z ulubionymi sosami. Pizze są smaczne także bez dodatku żółtego sera.