Mini pizze z puree ziemniaczanym

17 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

Alternatywa dla tradycyjnej pizzy- pizze w wersji mini z kremowym puree ziemniaczanym, trochę przypominają smakiem farsz do ruskich pierogów.

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy + do wysmarowania
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • DODATKI:
  • 180 g ziemniaków
  • 2 łyżki kremowego naturalnego serka, np arla buko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 cebulka czerwona
  • 4 plastry wędliny (np schab z majerankiem)
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 5 dag sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • rzeżucha
  • oliwa do wysmarowania

Przygotowanie:

W misce wymieszać wodę z drożdżami i  cukrem, dodać olej. Dodać mąkę i sól. Wymieszać, wyłożyć na blat i  wyrobić ciasto, podsypując mąką w razie potrzeby. Włożyć do miski, posmarować oliwą i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.

Ziemniaki obrać, ugotować, udusić na puree razem z serkiem (może być tez taki z wiaderka), doprawić sola, pieprzem i gałką.

Blachę piekarnika (w moim przypadku kamień) rozgrzać do temp. 200 stopni. Podzielić ciasto na 4 części, z każdej uformować mały placek. Każdy nasmarować oliwą, natrzeć rozdrobnionym czosnkiem i rozsmarować puree ziemniaczane. Dodać plasterek jajka, krążki cebuli, kosteczki szynki. Piec 15 minut góra/ dół. Posypać mini pizze startym serem, włączyć grzanie tylko na górę i  zapiec chwilę do rozpuszczenia sera.

Gotowe posypać świeżą rzeżuchą, podawać z ulubionymi sosami. Pizze są smaczne także bez dodatku żółtego sera.

file1300361146