Mini pierożki w złotym bulionie

31 maja 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Robię przy okazji 2 albo 3 potrawy – jedną z nich są te pierożki

Czas : 2,5 godziny

Składniki :

Na bulion :

  • 1kg wieprzowych żeberek ( chude , tzw. paski )
  • 2 uda z kurczaka
  • 3 marchewki ( młode )
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • kawałek gałązki maggi ogrodowego
  • szczypta trawy cytrynowej
  • maggi
  • 1 kostka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 10 szklanek wody
  • szczypta kurkumy

Na pierożki :

  • mąka
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki zmielonego mięsa z zupy ( ja mielę mięso z góry 1 udka i kawałka żeberek – na każdy pierożek trzeba 1/2 łyżeczki mięsa )
  • Do posypania ;
  • 4 łyżki szczypioru ( dolna biała część od młodej cebulki )

Umyte i pokrojone mięso ułożyć w garnku razem  przyprawami ( ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy, grzybek, kostkę bulionu warzywnego) . Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie 1 godzinę (przy lekko uchylonej pokrywce ). Dodać warzywa  i gotować jeszcze 1 godzinę . Dołożyć natkę i lubczyk i gotować jeszcze 15 minut .Płyn ma odparować do objętości ok. 5 szklanek . Wyjąć mięso i warzywa . Bulion przecedzić . Doprawić do smaku dodać kurkumę .

Zmielić odpowiednią ilość mięsa ( robię to w Rozdrabniaczu). Doprawić solą, pieprzem mielonym i maggi. Podzielić na 50 kulek.

Szklankę mąki zalać 1/2 szklanki wrzątku. Osolić. Wyrabiać ciasto podsypując mąką aż zrobi się gładkie i sprężyste .

Podzielić ciasto na 3 części – rozwałkowywać na cienkie płaty na posypanym mąką blacie. Kieliszkiem do jajek wykrawać kółka .Nakładać na każde farsz kółko i zlepiać mini pierożki . Układać na wysypanej mąką tacce . Przykryć lnianą ściereczką .

Zagotować w garnku osoloną wodę i wkładać do niej pierożki ( w 2 partiach ). Gotować 2 minuty od wypłynięcia ( zmniejszać gaz jak wypłyną ) .Wyjmować łyżką cedzakową .

Układać na talerzach lub w głębokich miseczkach ( po 10-13 szt. na porcję ), polewać gorącym bulionem. Posypać pokrojonym szczypiorem.

Wbrew pozorom nie jest to potrawa która zajmuje pół dnia. Ja robię tak. Dzień wcześniej gotuję bulion. Wyjmuję mięso i dzielę na obiady ( część na te pierożki , resztę żeberek do panierowania , resztę udek z kurczaka na potrawkę , z warzyw po dodaniu dodatków będzie sałatka , resztę bulionu użyję na cytrynową  potrawkę ).

Zrobienie pierożków nie zajmuje więcej czasu niż pół godziny ( uwierzcie że to bardzo szybko idzie jak się parę razy potrenuje ) – robię rano- przykrywam ściereczką i leżą.

Przed obiadem tylko gotuję we wrzątku – podgrzewam bulion i już .Na dwa następne dni mam już obiad podszykowany.

I jeszcze jedno – jeśli ktoś woli tradycyjne smaki to zupełnie spokojne może nie dodawać kurkumy i trawy cytrynowej- będzie zwykły bulion równie smaczny.

file1306827202



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...