Mini klopsiki w sosie pomidorowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
mięso mielone
bułka tarta
mąka
vegeta
cebulka
natka pietruszki
sól, pieprz
jajko
koncentrat pomidorowy
pomidor
ryż
By zdążyć z obiadem w 30 minut w pierwszej kolejności wstawiamy ryż – wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy pod przykryciem. W drugim garnku gotujemy wodę z odrobiną vegety. W międzyczasie mieszamy mięso z jajkiem, posiekaną garścią zielonej pietruszki i małej cebulki. Solimy, pieprzymy i mieszamy. Dodajemy bułkę tartą – nie za dużo, byle tylko zlepić składniki. Formujemy w ręku małe kuleczki i obtaczamy w mące. Wrzucamy do wrzącej wody z vegetą. Po jakichś 15 minutach gotowania dodajemy koncentrat, posiekanego pomidorka , zagęszczamy mąką jeśli jest potrzeba. I gotowe!
fot: redakcja