Mini chlebki kminkowo – paprykowe
Artykuł zewnętrzny
2 łyżki oliwy z oliwek
350 ml maślanki
540 g mąki pszennej pp
3 łyżeczki soli
2 łyżki cukru
2 łyżki kminku
1 łyżka suszonej papryki (wiórki)
20 g świeżych drożdży
20 ml mleka do posmarowania chlebków
10 g soli do posypania chlebków
Do maszyny do pieczenia chleba wkładamy kolejno: oliwę, maślankę, 300 g maki, sól, cukier, kminek, paprykę, 240 g mąki i pokruszone drożdże. Ustawiamy program „Wyrabianie ciasta” (90 minut). Wyjmujemy ciasto, formujemy z niego małe chlebki, nacinamy je w 2 miejscach, smarujemy mlekiem i posypujemy solą. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do momentu, aż się zrumienią (25 – 30 minut). Z tej porcji ciasta wychodzi 6 chlebków.
Smacznego!