Pusztyste ciasto Milka przekładane kremem

19 października 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

BISZKOPT:

5 jaj, czubata szkl. mąki, szkl. cukru, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubić z cukrem. Dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Dodać proszek do pieczenia. Piec 20 min w temp. 180st. Ostudzić i  przekroić.

MASA: 670 ml mleka, 70 g mąki ziemniaczanej, 2 1/2 łyżki cukru, 70g białej czekolady „Milki”, 17 dag margaryny, 10 dag cukru pudru.

W 100 ml mleka rozrobić mąkę z cukrem.  Do reszty mleka dodać czekoladę, zagotować. Ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce budyniu.

POLEWA: 14 dag mlecznej czekolady „Milki”, 3 łyżki mleka, 2 1/2 łyżki cukru, 10 dag margaryny.

Wszystko połączyć, rozpuścić i przestudzić.

Pierwszy blat ciasta posmarować połową kremu, schładzać 10 min. Następnie polać połową polewy, przykryć drugim blatem ciasta, wyłożyć resztę kremu i  ponownie schładzać 10 min. Polać resztą polewy.

Ciasto jest dość słodkie, więc idealne do kawy.

file1319029038



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...