Pusztyste ciasto Milka przekładane kremem

19 października 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

BISZKOPT:

5 jaj, czubata szkl. mąki, szkl. cukru, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubić z cukrem. Dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki. Dodać proszek do pieczenia. Piec 20 min w temp. 180st. Ostudzić i  przekroić.

MASA: 670 ml mleka, 70 g mąki ziemniaczanej, 2 1/2 łyżki cukru, 70g białej czekolady „Milki”, 17 dag margaryny, 10 dag cukru pudru.

W 100 ml mleka rozrobić mąkę z cukrem.  Do reszty mleka dodać czekoladę, zagotować. Ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć z pudrem, dodawać po łyżce budyniu.

POLEWA: 14 dag mlecznej czekolady „Milki”, 3 łyżki mleka, 2 1/2 łyżki cukru, 10 dag margaryny.

Wszystko połączyć, rozpuścić i przestudzić.

Pierwszy blat ciasta posmarować połową kremu, schładzać 10 min. Następnie polać połową polewy, przykryć drugim blatem ciasta, wyłożyć resztę kremu i  ponownie schładzać 10 min. Polać resztą polewy.

Ciasto jest dość słodkie, więc idealne do kawy.

file1319029038