Miętowa panna cotta z sosem czekoladowym

29 stycznia 2012,
dodał: Domi z kuchni
Artykuł zewnętrzny

Panna cotta:
250ml śmietanki 30%
200ml mleka 3,2%
50ml likieru miętowego
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
4 płaskie łyżeczki żelatyny

W garnuszku wymieszać śmietankę z cukrem waniliowym i podgrzewać, aż cukier sie rozpuści.
W drugim, większym garnuszku wymieszać mleko z likierem miętowym. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce zimnego mleka i wlać do większego garnuszka, zagrzać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Śmietankę z cukrem wlać do mleka i dobrze zamieszać. Mieszankę przelać do salaterek lub filiżanek, zostawić, by ostygła, a następnie wstawić na całą noc do lodówki.
Przed podaniem zanurzyć filiżanki na 5 sekund w miseczce z gorącą wodą, po czym wyłożyć panna cottę, obracając filiżankę do góry nogami na talerzyk.

Sos czekoladowy:
50g gorzkiej czekolady
50ml słodkiej śmietanki 12%

Do garnuszka dodać połamaną czekoladę i wlać śmietankę, mieszać, aż całość się rozpuści i powstanie gęsty, jednolity sos, wystudzić całkowicie, co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu polać panna cottę.


Przepis dodaję do konkursu „Przepis na danie poprawiające humor” w kategorii słodkie desery!

file1327864972



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...