Miętowa panna cotta z sosem czekoladowym

29 stycznia 2012, dodał: Domi z kuchni
Artykuł zewnętrzny

Panna cotta:
250ml śmietanki 30%
200ml mleka 3,2%
50ml likieru miętowego
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
4 płaskie łyżeczki żelatyny

W garnuszku wymieszać śmietankę z cukrem waniliowym i podgrzewać, aż cukier sie rozpuści.
W drugim, większym garnuszku wymieszać mleko z likierem miętowym. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce zimnego mleka i wlać do większego garnuszka, zagrzać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Śmietankę z cukrem wlać do mleka i dobrze zamieszać. Mieszankę przelać do salaterek lub filiżanek, zostawić, by ostygła, a następnie wstawić na całą noc do lodówki.
Przed podaniem zanurzyć filiżanki na 5 sekund w miseczce z gorącą wodą, po czym wyłożyć panna cottę, obracając filiżankę do góry nogami na talerzyk.

Sos czekoladowy:
50g gorzkiej czekolady
50ml słodkiej śmietanki 12%

Do garnuszka dodać połamaną czekoladę i wlać śmietankę, mieszać, aż całość się rozpuści i powstanie gęsty, jednolity sos, wystudzić całkowicie, co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu polać panna cottę.


Przepis dodaję do konkursu „Przepis na danie poprawiające humor” w kategorii słodkie desery!

file1327864972



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Motyle w obiektywie
Gdzie one latają o tej porze roku? Ja ich w moich okolicach nie spotykam....
Motyle w obiektywie
https://w.fotka.com/024/123/2e6b905b31.jpg https://w.fotka.com/024/123/9ea41a32b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/830abd9232.jpg https://w.fotka.com/024/123/38604270b6.jpg https://w.fotka.com/024/123/ebb4908516.jpg Rusałka Kratkowiec - Araschnia levana. Wiosenna szata barwna.
Błąd lekarski?
Nie bardzo wierzę , że coś nie działa bo to taki organizm....
Multicooker: Philipsa czy Redmonda?
Ja nie mam i jakoś żyję ☺