Miętowa panna cotta z sosem czekoladowym
Panna cotta:
250ml śmietanki 30%
200ml mleka 3,2%
50ml likieru miętowego
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
4 płaskie łyżeczki żelatyny
W garnuszku wymieszać śmietankę z cukrem waniliowym i podgrzewać, aż cukier sie rozpuści.
W drugim, większym garnuszku wymieszać mleko z likierem miętowym. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce zimnego mleka i wlać do większego garnuszka, zagrzać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Śmietankę z cukrem wlać do mleka i dobrze zamieszać. Mieszankę przelać do salaterek lub filiżanek, zostawić, by ostygła, a następnie wstawić na całą noc do lodówki.
Przed podaniem zanurzyć filiżanki na 5 sekund w miseczce z gorącą wodą, po czym wyłożyć panna cottę, obracając filiżankę do góry nogami na talerzyk.
Sos czekoladowy:
50g gorzkiej czekolady
50ml słodkiej śmietanki 12%
Do garnuszka dodać połamaną czekoladę i wlać śmietankę, mieszać, aż całość się rozpuści i powstanie gęsty, jednolity sos, wystudzić całkowicie, co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu polać panna cottę.
Przepis dodaję do konkursu „Przepis na danie poprawiające humor” w kategorii słodkie desery!