Miętowa panna cotta z sosem czekoladowym

29 stycznia 2012, dodał: Domi z kuchni
Artykuł zewnętrzny

Panna cotta:
250ml śmietanki 30%
200ml mleka 3,2%
50ml likieru miętowego
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
4 płaskie łyżeczki żelatyny

W garnuszku wymieszać śmietankę z cukrem waniliowym i podgrzewać, aż cukier sie rozpuści.
W drugim, większym garnuszku wymieszać mleko z likierem miętowym. Żelatynę rozpuścić w 1 łyżce zimnego mleka i wlać do większego garnuszka, zagrzać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Śmietankę z cukrem wlać do mleka i dobrze zamieszać. Mieszankę przelać do salaterek lub filiżanek, zostawić, by ostygła, a następnie wstawić na całą noc do lodówki.
Przed podaniem zanurzyć filiżanki na 5 sekund w miseczce z gorącą wodą, po czym wyłożyć panna cottę, obracając filiżankę do góry nogami na talerzyk.

Sos czekoladowy:
50g gorzkiej czekolady
50ml słodkiej śmietanki 12%

Do garnuszka dodać połamaną czekoladę i wlać śmietankę, mieszać, aż całość się rozpuści i powstanie gęsty, jednolity sos, wystudzić całkowicie, co jakiś czas mieszając. Po wystudzeniu polać panna cottę.


Przepis dodaję do konkursu „Przepis na danie poprawiające humor” w kategorii słodkie desery!

file1327864972



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...