Miętowa jagnięcina

28 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Grillowany udziec jagnięcy z miętą
Składniki:
4 1/2 szklanki świeżych liści mięty
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki wody
1/3 filiżanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
grubo zmielony czarny pieprz
udziec jagnięcy (1-1,5 kg) bez kości
3/4 szklanki migdałów
Przygotowanie:
W maszynce zmielić liście mięty (pozostawić do ozdoby), czosnek, wodę, olej, sól i pieprz. Odłożyć ok. 1/4 filiżanki dresingu, pozostałą część wetrzeć w udziec, dokładnie z obu stron. Okręcić folią i przechowywać w lodówce co najmniej 1 godzinę (do 6 godzin). Rozdrobnić migdały i dodać do pozostawionej części dresingu, też  przechowywać w lodówce. Wyjąć mięso i odczekać ok. 15 min. przed położeniem na ruszt. Mięso piec 20 do 35 min. (w zależności od grubości) na jednej stronie, aż do pożądanej miękkości. Po upieczeniu zdjąć mięso, odczekać 5 min. i pokroić w plastry. Ponownie położyć na grilla na 2-3 min. do nagrzania mięsa. Podawać z przystawkami grillowymi.