Liście szpinaku są w kuchni bardzo uniwersalne. Z powodzeniem możemy wykorzystać je do przygotowania kanapek, sałatek, koktajli, naleśników, zup, makaronów, zapiekanek, surówek, tart, pierogów czy jako wszelkiego rodzaju farsze. Szpinak dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, rybami i owocami morza, nabiałem, tofu czy nasionami roślin strączkowych.
Dla wielu szpinak nieodłącznie idzie w parze z czosnkiem. Jednak nie każde danie z wykorzystaniem zielonych listków musi oznaczać dodawanie do niego kilku ząbków czosnku. Smak szpinaku doskonale podkreśla również kurkuma lub gałka muszkatołowa. Bardzo dobrze komponuje się też z solą, białym pieprzem i cebulą. Szpinak mrożony, jak i świeży można przygotować na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na kurczaka ze szpinakiem.
Udka z kurczaka ze szpinakiem
Składniki:
– 1 pęczek liści szpinaku
– 1/2 szklanki serka śmietankowego
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 3 ząbki czosnku posiekane
– 4 udka z kurczaka bez kości ze skórą
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka suszonych włoskich ziół
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i posiekany czosnek, podsmażyć. Dodać szpinak i wymieszać. Smażyć aż liście będą miękkie, ale nadal jasnozielone. Rozgrzać piekarnik do 175 st. C. Wymieszać serek ze szpinakiem, dodać sól i pieprz do smaku. Kawałek folii aluminiowej nasmarować masłem, posypać suszonymi ziołami. Ułożyć udko kurczaka skórą do dołu na warstwie z ziołami i masłem. Rozłożyć mieszankę szpinaku i sera na połowie udka z kurczaka. Zwinąć udko i zabezpieczyć sznurkiem kuchennym. Zawinąć roladę w folię. Ułożyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku przez 45 min. Rozwinąć z folii i ułożyć na tacy skórką do góry. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 230 st. C i ustawić na grillowanie. Piec jeszcze 15 min.
Kurczak faszerowany ze szpinakiem w śmietanie
Składniki:
– 40 g suszonych pomidorów, posiekanych
– 50 g kremowego serka do smarowania
– 1 łyżka posiekanych pistacji (opcjonalnie)
– 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
– 2 filety z piersi kurczaka
– 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
– młode ugotowane ziemniaki, do podania
Szpinak w śmietanie
– 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
– 2 zielone cebule (szalotki), cienko pokrojone
– 125 g szpinaku
– 1/4 szklanki śmietany
– szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
W małej misce połączyć pomidory, serek śmietankowy, pistacje i pietruszkę. Wymieszać. W każdym filecie z kurczaka wyciąć głęboką poziomą kieszonkę. Napełnić każdą kieszeń połową mieszanki pomidorów. Zabezpieczyć wykałaczkami. Rozgrzać olej na małej patelni, położyć faszerowanego kurczaka i smażyć przez 5 min. z każdej strony. Przełożyć na talerz i przykryć folią. Usunąć wykałaczki i pokroić każdy filet na 3 równe części. Rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę i smażyć mieszając, przez 1 min. Dodać szpinak na patelnię i smażyć mieszając przez 1 min. Dodać śmietanę i gałkę muszkatołową. Smażyć 1-2 min. Rozłożyć szpinak ze śmietaną na talerzach i udekorować nadziewanym kurczakiem i ziemniakami.
Roladki z kurczaka i szpinaku z boczkiem
Składniki:
– 4 piersi z kurczaka bez kości
– 4 kawałki boczku
– 2 szklanki świeżego szpinaku baby
– 4 łyżki pokruszonego sera feta
– 1/2 szklanki włoskiego sosu
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W piersiach z kurczaka zrobić kieszonki. Położyć pół szklanki szpinaku na połowie każdej piersi z kurczaka. Na wierzch szpinaku posypać serem feta. Zawinąć górną część piersi kurczaka i użyć zwykłych drewnianych wykałaczek, aby zabezpieczyć farsz w środku. Owinąć pasek boczku wokół każdej piersi z kurczaka. Umieścić w naczyniu do pieczenia spryskanym sprayem do gotowania. Skropić włoskim sosem wierzch kurczaka zawiniętego w boczek. Przykryć folią. Piec przez 40 min. Odkryć i piec kolejne 15 do 30 min., aż kurczak będzie zrumieniony na wierzchu.
Piersi z kurczaka panierowane ze szpinakiem
Składniki:
– 4 połówki piersi kurczaka bez skóry i kości
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
– 1 pęczek szpinaku
– opakowanie serka śmietankowego
– 1/2 szklanki startego parmezanu
– 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
– 2 duże jajka, ubite
– 1 szklanka bułki tartej
– 4 łyżki niesolonego masła, roztopionego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Spryskać naczynie do pieczenia olejem roślinnym w sprayu. Lekko rozbić piersi z kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać szpinak, serek śmietankowy, parmezan i kwaśną śmietanę. Łyżką nałożyć mieszankę na jedną połowę kurczaka, a następnie zamknąć drugą połowę i zamknąć wykałaczką. Zanurzyć w ubitym jajku, a następnie ostrożnie obtoczyć w bułce tartej. Łyżką polać roztopione masło na kurczaka. Piec przez 35-40 min.
Udka w sosie szpinakowym
Składniki:
– udka z kurczaka
– sól i pieprz do smaku
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– 1 średnia cebula, pokrojona w plasterki
– 1/3 szklanki białego wina
– szpinak
– grzyby cremini, pokrojone w plasterki
– 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
– opakowanie sera śmietankowego
– 4 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć ok. 5 min. z każdej strony. Na tę samą patelnię wsypać pokrojoną cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojone pieczarki oraz białe wino. Smażyć, aż białe wino odparuje. Dodać szpinak i smażyć 2-3 min. Następnie dodać kwaśną śmietanę, serek śmietankowy i gęstą śmietanę. Mieszać i smażyć 1 min. Włożyć udka z kurczaka z powrotem na patelni i zagrzać razem.