Mięso. Wielka księga zdrowia – recenzja

26 maja 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Mięso. Wielka księga zdrowia

– recenzja

Mięso odgrywa istotną rolę w diecie człowieka ze względu na zawartość wielu składników odżywczych w tym: białka, mikroelementów takich jak żelazo, selen i cynk, oraz witamin z grupy B i witaminy E. Białko mięsa zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Mięso jest źródłem cennych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, takich jak EPA (eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy), które są zawarte w tłustych elementach tuszy. Dodatkową cechą mięsa jest też, istotna z żywieniowego punktu widzenia, zawartość witamin z grupy B. Mięso jest źródłem wielu składników mineralnych, w tym dobrze przyswajalnego żelaza hemowego, w przeciwieństwie do produktów roślinnych, które zawierają trudno przyswajalne żelazo niehemowe. Przyswajalność żelaza pochodzącego z mięsa wynosi około 20-30%, podczas gdy żelazo pochodzące z produktów roślinnych jest przyswajalne zaledwie w około 5%. Mięso dostarcza także do organizmu człowieka związki bioaktywne, w tym taurynę, karnozynę, koenzym Q10 (ubichinon), kreatynę.
.
.
Mięso jest naturalnym elementem składowym zbilansowanej diety i trudno jest znaleźć w zamiennikach mięsa takie proporcje składników jakie są obecne w mięsie. Oczywiście jednak dietę należy zmieniać i dbać o jej różnorodność. Jak zatem przygotować mięsny obiad, aby był zdrowy, smaczny i jednocześnie apetyczny? Z pomocą przychodzi nam książka kucharska Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Mięso. Wielka księga zdrowia
Z kilku stron wstępu dowiemy się o właściwościach odżywczych mięsa z podziałem na drób, wieprzowinę, wołowinę, mięso z królika i jagnięcinę, dziczyznę i domowe wędliny. Taki sam układ został zachowany przy przedstawianiu przepisów na zdrowe, soczyste i dobrze przyrządzone potrawy z mięsa lub z jego dodatkiem. Wśród przepisów na mięso drobiowe w książce znajdziemy między innymi pomysły na dania z kurczaka, indyka, kaczki i gęsi, w tym między innymi przepis na: złocistego kurczaka pieczonego w piekarniku, kurczaka po myśliwsku z ziemniakami, piersi kurczaka z sałatką z ciecierzycy, potrawkę z kurczaka z dzikim ryżem, roladki z piersi kurczaka ze szparagami, duszone udka z kiełkami słonecznika, skrzydełka korzenne z sosem pomidorowym, pierś indyka faszerowaną szpinakiem, ragout z indyka z dynią, kaczkę z jabłkami, piersi kacze ze śliwkami, udka gęsie z kaszą jęczmienną czy czerwoną kapustą.
.
.
Wśród propozycji na dania z mięsa wieprzowego w książce znajdziemy przepisy na schab z suszonymi śliwkami, pieczoną karkówkę, polędwiczkę w boczku, golonkę pieczoną w piwie, zrazy wieprzowe w winie, kotlety z szynki z warzywami, wieprzowinę z gruszkami, gulasz z warzywami czy wątrobę w jabłkach. Wśród ciekawych przepisów na dania z mięsa wołowego i cielęciny w poradniku znajdziemy receptury na przygotowanie między innymi pieczeni, wołowiny po burgundzku, grillowanych steków, zrazów radziwiłłowskich, wołowiny w sosie chrzanowym, strogonowa, gulaszu z papryką i bakłażanami, polędwicy po azjatycku, kofty wołowej i szaszłyków w rozmarynie, a także pikantnej rolady z cielęciny, sznycli saltimbocca, czy potrawki cielęcej w białym winie.
Wśród pozostałych propozycji na dania mięsne znajdziemy w książce także przepisy na mięso królika, jagnięcinę i dziczyznę w różnych wydaniach. Nam najbardziej przypadły do smaku przepisy na królika po śródziemnomorsku, irlandzki gulasz jagnięcy, pieczonego bażanta, przepiórki w szałwii oraz pieczeń z dzika. W książe znajdziemy też przepisy na wędliny i pasztety, w tym między innymi: pasztet z orzeszkami lub boczkiem, wędzone udka, polędwicę wędzoną oraz kiełbasę jałowcową.
.
.

Wszystkie przepisy są opisane krok po kroku, więc nawet osoby bez dużego doświadczenia w kuchni poradzą sobie z ich przygotowaniem. Dodatkowo przepisy uzupełnione są przepięknymi zdjęciami, które wzbudzają zachwyt w każdym czytelniku, a jednocześnie pokazują, jak można przenieść prezentowane przepisy na własny stół. Nasz zachwyt nad fotografiami kulinarnymi prezentowanymi w tej książce jest nieskończony, a apetyt na proponowane potrawy mięsne niezmierny. Właśnie wydanie tego niezwykłego, mięsnego poradnika zasługuje na podkreślenie i największe słowa uznania. Książka jest naprawdę przepiękna, apetyczna, wydana na najwyższym poziomie, co sprawia, że może stanowić ozdobę każdej kuchni, a także może być wspaniałym pomysłem na niebanalny prezent dla każdego. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem pomysłów na przepisy z mięs wszelakich, które miejscami dowodzą, że codzienna kuchnia z wykorzystaniem mięsa też może być rozpustą zarówno recepturową, jak też wizualną.

 

Książka Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Mięso. Wielka księga zdrowia bez cienia wątpliwości udowadnia, że mięso można jeść i smacznie, kolorowo i zdrowo. Kuchnia z wykorzystaniem mięsa nie musi być tradycyjnie tłusta, smażona i panierowana, odchudzanie przepisów to bowiem nowoczesne podejście do dobrego odżywiania, w trosce o zdrowie oraz urodę, a także smak potraw, które mogą zachwycać. Doskonałe pomysły na dania z mięsa pieczonego i duszonego, na grilla i szybkie stir-fry. Polecamy wszystkim dla odkrywania prawdziwej przyjemności gotowania i jedzenia oraz przygotowywania dobrze zbilansowanych posiłków w oparciu o przepisy z wykorzystaniem mięsa w każdej kuchni.

 

Wydawnictwo Olimp Media i Studio Kulinarne Book&Cook






Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz